ŠTA NE SMETE DA RADITE U GRADSKOM PREVOZU?

0

Gradski prevoz je uvek aktuelna tema, kako kod onih koji ga redovno koriste, tako i kod onih koji ga retko koriste. Često se nagađa šta je dozvoljeno u gradskim autobusima, a šta ne, a u nastavku pogledajte deset stvari koje svakako ne bi trebalo raditi u gradskom prevozu.

Vožnja bez karte

bus-plus-aparat-autobus-gsp

foto: Beograd uživo

Prvo i osnovno i verovatno svima već dobro poznato. Zabranjeno je ući u bilo koje vozilo bez posedovanja dnevne, mesečne ili pojedinačne karte koja je očitana. Ukoliko nemate nijednu od ovih, možete kupiti papirnu kartu kod vozača. U suprotnom, ukoliko vas kontrola uhvati u prekršaju, možete snositi posledice u vidu novčane kazne.

Unošenje ljubmaca

pas-autobus-ljubimac-ljubimci-kuče

I ranije smo već pisali o tome da vašeg ljubimca možete uneti u gradski prevoz jedino u periodu od od 9 do 13 sati i od 18 do 24h i to ukoliko se isti nalazi u transporteru koji je odgovarajući vrsti i veličini ljubimca. Jako je bitno da vaš ljubimac nije viši od 40 centimetara.

Ulazak u alkoholisanom stanju

 

Ukoliko ste malo popili, ali ste i dalje u prisebnom stanju, niste agresivni i ne ugrožavate ostale putnike, nećete imati problema da gradskim prevozom stignete do željene destinacije. U suprotnom, može se desiti da vas zamole da napustite vozilo.

Unošenje oružja

Osim za pripadnike Vojske Srbije i policije koji su na službenom zadatku, strogo je zabranjeno unošenje hladnog, ali i svih vrsta ostalog oružja, kao i lakozapaljivih predmeta i tečnosti koje mogu na bilo koji način da dovedu u pitanje bezbednost drugih putnika u vozilu.

Prosjačenje i prodaja proizvoda

Iako ovo gotovo svakodnevno viđamo u gradskom prevozu, prosjačenje i prodaja bilo kakvih proizvoda su zabranjeni.

Ulazak ako imate zaraznu bolest

Ukoliko imate bilo kakvu zaraznu bolest, ne bi trebalo da koristite gradski prevoz, jer na ovaj način virus možete preneti ostalim putnicima, a na taj način izazvati epidemiju.

Samostalna vožnja deteta mlađeg od šest godina

 

Ukoliko je dete mlađe od šest godina, a nije u pratnji starijeg lica ili roditelja, vozač mu ne sme dozvoliti ulazak u vozilo gradskog prevoza.

Prtljag koji može naštetiti putnicima

Zabranjeno je uneti sa sobom bilo kakav prtljag koji može naštetiti drugim putnicima. Predmeti kao što su bicikl, velike daske, kutije koji mogu ugroziti bezbednost putnika, ne bi trebalo unosti u vozila gradskog prevoza.

Razgovor sa vozačem

autobus-vozač-volan

Nalepnicu sa ovim tekstom ste do sada videli u skoro svakom autobusu. Vozač mora paziti na put i ne sme biti dekoncentrisan. Pored ovog pravila, sigurno često viđate putnike koji ćaskaju sa majstorom kako bi prekratili vreme putovanja.

Pušenje je zabranjeno

U vozilima gradskog prevoza je strogo zabranjeno pušiti ili paliti cigaretu. Pre svega u pitanju je zatvoreni prostor, a i sigrunost putnika odnosno mogućnost da neko bude povređen ili opečen.

Izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar