ŠTA JE POTREBNO ZA OBAVEZNU ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA?

12

Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine, predvideo je i obaveznu zamenu starih oružanih listova novim biometrijskim ispravama. Iz MUP-a kažu da u poslednje dve godine nije stiglo puno zahteva za zamenu, a rok je do 5. marta 2019. godine. Rok je u januaru 2019. godine produžen za godinu dana, odnosno do 5. marta 2020. godine.

Za razliku od starog dokumenta, na jednom biometrijskom oružanom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili pištolja. Ipak, vlasnici oružja negoduju zbog obimne procedure i visokih taksi. Iz Nacionalne asocijacije za oružje kažu da je procedura obimna i nepotrebna i da zakon teži razoružavanju građana.

Procedura za zamenu oružanih listova

Vlasnik oružja u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Pored toga, mora dostaviti potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sastavni deo postupka biće i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja.

Opravdan razlog je drugačiji u odnosu na vatreno oružje koje se poseduje. Primera radi, ukoliko neko poseduje lovačku pušku ili karabin, moraće da priloži uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopiju lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, moraće da se priloži potvrda o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

NOVINA – PRODUŽEN ROK ZA ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA

S druge strane, ukoliko je pištolj ili puška namenjena za ličnu bezbednost, vlasnik je obavezn da „na zapisnik“ da izjavu kojom tvrdi da mu je zbog posla ili drugih okolnosti sigurnost ugrožena. Sve će pratiti i terenska provera policije, pre izdavanja dozvole.

Dosta je polemike bilo oko obuke za rukovanje oružjem. Naime, Politika je prenela prošle godine da su dvojici muškaraca (na Zvezdari i u Vršcu) koji godinama imaju dozvolu za oružje, tražili da ponovo požau obuku. Ipak, po Zakonu ovakva obuka nije obavezna za one koji već imaju dozvolu i menjaju je za novu, biometrijsku.

Što se troškova tiče, izdavanje novog oružanog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica, a 900 dinara naknada za troškove izrade). Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima (pištolji, revolveri i karabini) moraju uplatiti i republičku taksu od 5.360 dinara. Uz ove troškove, treba uračunati i lekarsko uverenje, kao i potvrdu o nekažnjavanju.

Zakonom je takođe ukinuo trofejno oružje, kojih je u Srbiji bilo registrovano 63.558. Ukupno je po evidenciji MUP-a u Srbiji registrovano 923.700 komada oružja.

Vlasnici oružja koji do 5. marta 2020. godine ne zamene oružane listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da im se oružje i municija oduzmu.

izvor: ekapija, Politika

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

12 komentara

 1. Bio sam ucesnik svih prethodnih ratova, tada mi niko nije trazio lekarsko uverenje! Nosio sam po dva pistolja, automatsku pusku, Zolju, bombu,… niko mi nije trazio nikakvu taksu da platim a nije mi nista ni platio!
  Hvala ti Majko-Srbijo

 2. Boje se strani da kad napadnu sbrbiju narod ne izadje i ne bori se. Pa hoce da razoruzaju narod. A nasa vlast radi sta im oni kazu. Dusu bi prodali stranima a o zemlji da ne pricam. Vojsku su desetkovali unistili u topijonici grdnu opremu, generale i pukovnike raspustili koji nesto znaju.ostali oni koji su ili prodani ili spijuni ili neznaju ljudi. Da pitam zar u americi ili nekom delom nije da odes u prodavnicu i kupis sta ces od orzija i municije. Zar nije normalno da ne ubijas ljude i ne pretis im oruzijem i ne pravis probleme pa ti imaj koliko hoces kuci oruzija briga nas. I po obicaju nista nasi nisu uradili samo su pogorsali stvar,sad ce svi mahom da imaju na crno orzije. I sad je tek haos. Izvinite al zar nije tacno da ovi u supu imaju otisak oruzija tacnije metka u cevi i da ako dodje do loseg imaju lepo ko je tj cije je oruzije.ovako ce sad svi na crno i nece ni znati ko je sta je i gde je. Ja samo kazem jedno covek kad brani svoju porodicu koja je smrtno ugrozena od necega cackalicu ce pretvoriti u oruzije. I sad tu ima jedan problem. da ima orzije mogao je upozoriti drugu stranu pa znate nikom nije svejedno da tako lako napadne nekog ko je nauruzan bez obzira dal ce on da i koristi orzije. Ovako bez oruzija veca je sansa da ce napadaci biti mrtvi, jer ti tek tad nemas vremena da upozoris ili da onesposobis a iz straha opasne stvari covek moze da uradi. Eto tako prave gore.

 3. Svako ko je sluzio vojsku prosao je obuku pesadijskog naoruzanja kao prvo karabina M 48 , KOJI JE ISTI kao lovacki karabin . Takodje obuka pistolja, isto je radjeno i srednjim skolamo kao redovan predmet ODBRANA I ZASTITA. Mislim da je sve ovo regularnije od STRELJANE .

 4. Branka Todorovic on

  Da li je neko imao iskustva za dobijanje lekarskog uverenja bez zdr.knjižice? Da li se mora dobiti krajnji pečat od izabranog lekara ako se lekarsko uverenje uradi privatno? Hvala i pozdrav

 5. Trivanovic Dtagan on

  Zakon je predvideo da profesionalni pripadnici OS i MUP kao i rezervni oficiri ( staže u vojsci) netreba da imaju potvrdu o obuci.Svi ostali koji su služili vojsku ( niko nije video pistolj u vojsi osim gore navedenih) kao i oni koji nisu služili moraju imati potvrdu o obuci.Takodje ko je lovac 1999 i ranije netreba mu potvrda , što je potpuno u redu

  • neće baš biti tako, oni koji su u vojsci bili vojna policija i te kako su imali obuku sa pištoljima siguran sam i više od pojedinih „staža“

 6. Od pre tri meseca su uveli obaveznu potvrdu Višeg Suda, da se protiv vlasnika oružja ne vodi slučaj u Hagu. Čak i oni koji su rođeni 1997. godine moraju da pribave istu potvrdu i odnesu u Policiju. Ne znam mogu li još da zakomplikuju ovu proceduru, ali je već previše komplikovano.

 7. Meni su tražili da donesem uverenje o izvršenoj obuci iako imam dozvolu za posedovanje već 20 god tako da je uverenje o obuci obavezno

 8. danijela jeremic on

  Sramotaza drzavu trazi uverenje o rukovanju vatrenim oruzijem koja kosta veliki novacu streljanamaza samo nekoliko sati, a ne priznaje vojni rok od 15 meseci rukovanja vatrenim oruzijem, ovakav ponasanje vlade je direktno ruganje vojsci a sa druge strane direktno pljackanje jadnog naroda preko streljana. ovo jevelika narodna obmana razoruzavanje naroda aalbanski narod na kosovu se naoruzava.

 9. alo 15 meseci vojnog roka je dovoljan dokaz o rukovanju oruzijem a sve ostalo nekakvo uvernje izstreljana to je samo pljackanje uzimanje para putem loseg zakona vredjanje oficira ivojske kao najacu istituciju o oruziju u zemlji .ovaj zakon namerno radjen tako da bi streljane profitirale jer su vlasnici clanovi porodica onih koji su kreirali ovaj zakon odnosno planiranu pljacku nije narod glup danevidi kako ste ih prevarili ali to je nova vlast nova pljacka .zato oprezno sa iducim izborima glasajte opet zanjih jer oni odnosno ovi znaju kako se prave zakoni kojice im puniti djepove od bede.

 10. Gordan Bojić on

  Pljačka,pljačka i ništa drugo. Kada se na ove troskove doda i porez za ovu godinu, ukupna cifra premašuje daleko samu vrednost oružja. Pa zar nije onda bolje da svi imaju oružje na crno i nikom ništa ne plaćaju, a ako ikada zatreba za ne daj bože, onda je sve jedno da li si imao dozvolu ili ne, jer nasilniku ili lopovu ne smeš ništa. Zaključak, radi se samo o pljački i ništa drugo.

Ostavite komentar