ŠTA JE POTREBNO ZA OBAVEZNU ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA?

33

Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine, predvideo je i obaveznu zamenu starih oružanih listova novim biometrijskim ispravama. Iz MUP-a kažu da u poslednje dve godine nije stiglo puno zahteva za zamenu, a rok je do 5. marta 2019. godine. Rok je u januaru 2019. godine produžen za godinu dana, odnosno do 5. marta 2020. godine.

Za razliku od starog dokumenta, na jednom biometrijskom oružanom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili pištolja. Ipak, vlasnici oružja negoduju zbog obimne procedure i visokih taksi. Iz Nacionalne asocijacije za oružje kažu da je procedura obimna i nepotrebna i da zakon teži razoružavanju građana.

Procedura za zamenu oružanih listova

Vlasnik oružja u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Pored toga, mora dostaviti potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sastavni deo postupka biće i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja.

Opravdan razlog je drugačiji u odnosu na vatreno oružje koje se poseduje. Primera radi, ukoliko neko poseduje lovačku pušku ili karabin, moraće da priloži uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopiju lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, moraće da se priloži potvrda o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

NOVINA – PRODUŽEN ROK ZA ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA

S druge strane, ukoliko je pištolj ili puška namenjena za ličnu bezbednost, vlasnik je obavezn da „na zapisnik“ da izjavu kojom tvrdi da mu je zbog posla ili drugih okolnosti sigurnost ugrožena. Sve će pratiti i terenska provera policije, pre izdavanja dozvole.

Dosta je polemike bilo oko obuke za rukovanje oružjem. Naime, Politika je prenela prošle godine da su dvojici muškaraca (na Zvezdari i u Vršcu) koji godinama imaju dozvolu za oružje, tražili da ponovo požau obuku. Ipak, po Zakonu ovakva obuka nije obavezna za one koji već imaju dozvolu i menjaju je za novu, biometrijsku.

Što se troškova tiče, izdavanje novog oružanog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica, a 900 dinara naknada za troškove izrade). Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima (pištolji, revolveri i karabini) moraju uplatiti i republičku taksu od 5.360 dinara. Uz ove troškove, treba uračunati i lekarsko uverenje, kao i potvrdu o nekažnjavanju.

Zakonom je takođe ukinuo trofejno oružje, kojih je u Srbiji bilo registrovano 63.558. Ukupno je po evidenciji MUP-a u Srbiji registrovano 923.700 komada oružja.

Vlasnici oružja koji do 5. marta 2020. godine ne zamene oružane listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da im se oružje i municija oduzmu.

izvor: ekapija, Politika

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

33 коментара

 1. Ka oficiru vojske SRS bilo nam je naredjeno da predamo službene pisljtolje i da kao lično službeno naoružanje moramo da nabavimo pištolje marke Zastava, sto su sva vojna lica morala da urade.
  Posle penzionisanja, penzionisanim vojnim licima nametnuta je taksa za pištolj koji su mesto države morali sami da kupuju, a pripadnicima milicije ta taksa nije obračunata i oni je ne plaćaju.
  To su dva srpska aršina, što i nije čudo kada se zna ko piše članove zakona (naravno neki pametni radnici MUPa) a Vlada takve zakone i donosi formalno jer niko ne sme da se meša u nadležnosti drugog ministarstva.
  Nakaradno, ali istinito. I sada se opet neki pametnjaković iz MUPa u trenucima dosade ili frustracije, priseti šta bi sve mogao da nakalemi na kožu naroda kako bi se, kao covek od vazlosti, dodvorio svojim nadredjenim.

 2. aleksandar stamenkovic on

  ja imam 60 godina.a lud sam jer nemam potvrdu da nisam lud.a sto me drzava otera u rat,dade mi pusku da pucam (sigurno ne u mrave),i tada me ne pita jesam li normalan,da li mogu da drzim oruzje.u vojsku sam bio u hrvatskom karlovcu,gde smo imali blesavog kapetana solaju koji nas je terao da nosimo pusku po ceo dan,a nekoliko puta i spavali sa njom.pa posle onolikog njegovog maltretiranja,kada ga niko od nas nije ubio,pa zar cu sada u ovim godinama.i sada ce mene neki balavac da uci kako da rukujem oruzjem,mene koji sam do pre nekoliko godina imao 8 razlicitog oruzja,mene koji sam sam napravio deo koji mi je ispao iz puske.e moja vlado.pravite budale od sebe.da li se to bojite svog naroda.a samo tako nastavite,daleko cete stici. da li mislite da ce vozaci i vlasnici oruzja da glasaju za vas.samo ako su budale.zasto je u makedoniji dizel jeftiniji za 40 dinara.a vucicu ako misli da dobije izbore ukidaj: taksu na elektricno brojilo,taksu za rts,taksu na vozila,taksu na oruzje,na zivotnu sredinu,skidaj ove izmisljene notare i uterivace dugova.narod ti je predsednice previse osiromasen.jadan si ti predsednik kada ti je narod gladan. juce sam cuo da treba da dodje predsednik u prokuplje.pre njega su dosli u civilu,,neko obezbedjenje,, ,pustaju dron,gledaju iz vazduha kako da ga obezbede.od koga ga stite.bilo je u novinama,ne secam se imena,nas specijalac,da pogadja metu na 800m.gledajuci teren u prokuplju,od centra do okolnih brda nema vise od 500m.zgrade i kuce je sve blize.o cemu onda pricamo.koja zastita i od cega.ako te narod nece,ne vrede ti nikakvi specijalci.

 3. 600.000 oružanih listova!
  600.000 glasača u prvoj ruci…A tu su i članovi porodica!
  Neko pravi strategije preko naroda…

 4. Da idem na obuku, pa obucen sam da pucam i iz topa, i iz svih vrsta pesadijskog oruzja u vojsci, a sad ce mene neki sportski klub kao da obucava. Raspala bagra na vlasti. Kupujem na crno pistolj i zakopavam u dvoristu, nema poreza ni ostalih nameta.

  • Sutra idem da vratim pištolj pošto sam dobio poziv….moj glas više nemaju…20 god plaćao porez kao budala i nisam smeo da nosim..a kriminalci nose slobodno…pa bolje na crno da sam ga kupio umesto porez što sam plaćao da bi mi ga oduzeli na kraju…

 5. Ajd i ja da napisem mada znam da je dzabe. Ko nas slusa pa rade sta oce samo da skupe sto vise para. Registracija traktora , mopeda i svega sto im padne na pamet. Sad oruzje . Pistolj sam predao i platio 17 000 zaostalog poreza. Puska mi ostala od oca meni ne treba nisam lovac. Imam oruzni list i cuvam je kao uspomenu zlu ne trebalo. Razmisljam da i nju predam. Cuvao sam je misleci da ce neko pametan da odustane ala nista. Pa puni su genijalnih ideja kao onih sto rasprodase jeftine stanove za organe bezbednosti po sistemu brzi prsti.

 6. pa Vucic pre neki dan rece da ce reagovati za ovaj slucaj o oruzju jer se mnogi bune sa pravom kad ga kupujes moras da platis a sad ti drzava uzima dzabe strasno nigde to nema na svetu sto u Srbiji ima

  • Sutra idem da vratim pištolj pošto sam dobio poziv….moj glas više nemaju…20 god plaćao porez kao budala i nisam smeo da nosim..a kriminalci nose slobodno…pa bolje na crno da sam ga kupio umesto porez što sam plaćao da bi mi ga oduzeli na kraju…

 7. Taksa na registraciju, hrpa potvrda silno gorivo do tih ustanova, maltretiranje ispred šaltera gde smo kao ovce.Ko je glasao za sve to ponižavanje i pljačkanje gradjana. Oficir sam, tri rata i treba da idem na obuku. Da nije tragično bilo bi smešno,jer sam pucao iz pištolja 7,62, magnuma 354, zastava 750,topova 20/3,30/2,490 mm,57 mm 90 mm,94 mm, automatskom puškom,Papovkom,M-48…ma redjao bih do sutra.I, sad se trebam obučavati a nemam para ni te silne takse plaćati. Veće poniženje čovek ne može dobiti od ovakvih registracija. Brate mili mafija je mafija…predajem oruže i porez neću plaćati, kazna će ih stići sigurno.

 8. Ja imam pištolj od 1957.godine.Plaćam porez.Koliko je to dosada?Za 63.godine sam valjda naučio da rukujem….Kada mi građani predamo legalno oružje-ostaće ilegalci da prave „reda“ u kućama starih penzionera-koji još imaju neku zalihu penzija….Ja neću dozvoliti da nam lome ruke i noge i stavljaju najlon kesu na glavu…..Pitam predlagača ovog zakona,šta bi on uradio u sličnoj situaciji,kada ga posete,a on,star,i nema čime da se brani?…..Legalno naoružan narod je brojna vojska koja brani i svojim oružjem svoju državu……..Čime????Ovo je pljačka-i tačka!!!

 9. Ozbiljno razmišljam da ovaj legalni pištolj predam i da kupim nelegalni.Mirna mi glava,nema poreza,nema registracije a na robiju isto idem pucao i jednim i drugim.Sad je sekira skuplja od legalnog pištolja.U slučaju mobilizacije ne uzimam nikakvo oružje u ruke dok ne prođem obuku u streljani,dobijem potvrdu iz mup-a,izvadim lekarsko.Ipak sam bio u dva rata možda sam i prso…

 10. Miloš Milovanović on

  Da li neko u Vlasti zna za Timočku bunu iz 1883 godine?
  Zbog čega se narod pobunio protiv Milana Obrenovića i šta je bio povod?

  ODUZIMANJE ORUŽJA OD NARODA!!!

 11. Dana 27.12.2019 gosine predao sam pistolj, koji sam nosio kao radnik MO 35 god. Posle odlaska u penziju 2010 godine, isti pistolj sam uredno prijavio i registrovau u PS Alibunar, posto znate da od vojske nije ostalo bog-znasta u smislu Zakonodavstva. Sada, kao penzioner, moram da platim godisnji globu/porez (kao svaki gradjanin, za sta se i ne bunim), medjutim bunim se za to, sto ja kao radnik MO (Nacelnik Sl. OiO), u sklopu opisa poslova, gde sam imao i obuku omladine, samim tim i obuku kako se koristi pistolj, puska i pusko-mitraljez, treba da idem u nekako streljacko drustvo da se obucavam za pare, da vadim lekarao uverenje da nisam „LUD“ (sto u ratnim godinama niko nije pitao za nista – samo napred da branimo drzavu, sto naravno nije dovedeno u pitanju, ali sada, brate mili preteraste), a povrh toga, ponovo da platim taxu za novi oruzni list 5 hiljada dinara. HVALA NA SVEMU DRAGA DRZAVO, PISTOLJ SAM VRATIO I NI PO CENI DA CE ME POSERITI NEKI LOPOV, NE TREBA MI VISE. UZGRED MOZDA CE ME BRANITI ODLIKOVANJE KOJE SAM DOBIO OD PREDSEDNIKA DRZAVE, JER KAZU, TO JE ZA POZRTVOVANJE.

 12. Bio sam ucesnik svih prethodnih ratova, tada mi niko nije trazio lekarsko uverenje! Nosio sam po dva pistolja, automatsku pusku, Zolju, bombu,… niko mi nije trazio nikakvu taksu da platim a nije mi nista ni platio!
  Hvala ti Majko-Srbijo

  • Svi da se žale na rešenje koje budu dobili. Na sudu ce država izgubiti sigurno jer što bi neko dva put registrovao nešto I već platio take.

 13. Boje se strani da kad napadnu sbrbiju narod ne izadje i ne bori se. Pa hoce da razoruzaju narod. A nasa vlast radi sta im oni kazu. Dusu bi prodali stranima a o zemlji da ne pricam. Vojsku su desetkovali unistili u topijonici grdnu opremu, generale i pukovnike raspustili koji nesto znaju.ostali oni koji su ili prodani ili spijuni ili neznaju ljudi. Da pitam zar u americi ili nekom delom nije da odes u prodavnicu i kupis sta ces od orzija i municije. Zar nije normalno da ne ubijas ljude i ne pretis im oruzijem i ne pravis probleme pa ti imaj koliko hoces kuci oruzija briga nas. I po obicaju nista nasi nisu uradili samo su pogorsali stvar,sad ce svi mahom da imaju na crno orzije. I sad je tek haos. Izvinite al zar nije tacno da ovi u supu imaju otisak oruzija tacnije metka u cevi i da ako dodje do loseg imaju lepo ko je tj cije je oruzije.ovako ce sad svi na crno i nece ni znati ko je sta je i gde je. Ja samo kazem jedno covek kad brani svoju porodicu koja je smrtno ugrozena od necega cackalicu ce pretvoriti u oruzije. I sad tu ima jedan problem. da ima orzije mogao je upozoriti drugu stranu pa znate nikom nije svejedno da tako lako napadne nekog ko je nauruzan bez obzira dal ce on da i koristi orzije. Ovako bez oruzija veca je sansa da ce napadaci biti mrtvi, jer ti tek tad nemas vremena da upozoris ili da onesposobis a iz straha opasne stvari covek moze da uradi. Eto tako prave gore.

 14. Svako ko je sluzio vojsku prosao je obuku pesadijskog naoruzanja kao prvo karabina M 48 , KOJI JE ISTI kao lovacki karabin . Takodje obuka pistolja, isto je radjeno i srednjim skolamo kao redovan predmet ODBRANA I ZASTITA. Mislim da je sve ovo regularnije od STRELJANE .

 15. Da li je neko imao iskustva za dobijanje lekarskog uverenja bez zdr.knjižice? Da li se mora dobiti krajnji pečat od izabranog lekara ako se lekarsko uverenje uradi privatno? Hvala i pozdrav

 16. Zakon je predvideo da profesionalni pripadnici OS i MUP kao i rezervni oficiri ( staže u vojsci) netreba da imaju potvrdu o obuci.Svi ostali koji su služili vojsku ( niko nije video pistolj u vojsi osim gore navedenih) kao i oni koji nisu služili moraju imati potvrdu o obuci.Takodje ko je lovac 1999 i ranije netreba mu potvrda , što je potpuno u redu

  • neće baš biti tako, oni koji su u vojsci bili vojna policija i te kako su imali obuku sa pištoljima siguran sam i više od pojedinih „staža“

   • Tako je sluzio sam vojsku u bataljonu vojne policije 1990/91 imao obuku sa pistoljem,gadjanja iz pistolja i to sa zavidnim rezultatima i sada mene neko treba da obucava u rukovanju pistoljem pa da li ste vi normalni,hvala ali to vredja moju inteligenciju;pistolj sam kupio iz ljubavi a ne da bi ga zloupotrebio kupio pistolj 1993 u u najvecoj inflaciji,platio 350 maraka kada je moj otac primao platu 5 maraka i sada me neko primorava da idem na nekakvu obuku.hvala ali platiti sve ove takse nepada mi napamet i vraticu pistolj i neka rade sa njim sta hoce neka se obucavaju njime jer mnogi od njih bi trebali prvi na obuku

    • takodje 1999 za svo vreme provedeno na Kosovu duzio pistolj i tada mi nije trebala obuka a sada moram u neku streljanu da bi neko samo uzeo novac a radi se o mnogo novca i za obuku i za takse pa mislim da je svima jasno o cemu se ovde radi

 17. Od pre tri meseca su uveli obaveznu potvrdu Višeg Suda, da se protiv vlasnika oružja ne vodi slučaj u Hagu. Čak i oni koji su rođeni 1997. godine moraju da pribave istu potvrdu i odnesu u Policiju. Ne znam mogu li još da zakomplikuju ovu proceduru, ali je već previše komplikovano.

 18. Sramotaza drzavu trazi uverenje o rukovanju vatrenim oruzijem koja kosta veliki novacu streljanamaza samo nekoliko sati, a ne priznaje vojni rok od 15 meseci rukovanja vatrenim oruzijem, ovakav ponasanje vlade je direktno ruganje vojsci a sa druge strane direktno pljackanje jadnog naroda preko streljana. ovo jevelika narodna obmana razoruzavanje naroda aalbanski narod na kosovu se naoruzava.

 19. alo 15 meseci vojnog roka je dovoljan dokaz o rukovanju oruzijem a sve ostalo nekakvo uvernje izstreljana to je samo pljackanje uzimanje para putem loseg zakona vredjanje oficira ivojske kao najacu istituciju o oruziju u zemlji .ovaj zakon namerno radjen tako da bi streljane profitirale jer su vlasnici clanovi porodica onih koji su kreirali ovaj zakon odnosno planiranu pljacku nije narod glup danevidi kako ste ih prevarili ali to je nova vlast nova pljacka .zato oprezno sa iducim izborima glasajte opet zanjih jer oni odnosno ovi znaju kako se prave zakoni kojice im puniti djepove od bede.

 20. Pljačka,pljačka i ništa drugo. Kada se na ove troskove doda i porez za ovu godinu, ukupna cifra premašuje daleko samu vrednost oružja. Pa zar nije onda bolje da svi imaju oružje na crno i nikom ništa ne plaćaju, a ako ikada zatreba za ne daj bože, onda je sve jedno da li si imao dozvolu ili ne, jer nasilniku ili lopovu ne smeš ništa. Zaključak, radi se samo o pljački i ništa drugo.

Ostavite komentar