SLEDEĆI RADOVI U GRADU – PASARELA I REKONSTRUKCIJA KARAĐORĐEVE ULICE (FOTO)

0

Plan da se Beograd sa pešačkom zonom spusti na svoje dve velike reke počinje na leto sledeće godine. Rekonstrukcija Karađorđeve ulice će trajati 180 dana, a imaće dve faze. Kako za Novosti otkriva gradski arhitekta Milutin Folić, spuštanje Beograda na reke desiće se preko dva koridora: jedan od Kalemegdana preko nove pasarele kod Beton hale, a drugi od Sava promenade, preko rekonstruisane Karađorđeve ulice.

Sređivanje Karađorđeve počelo je ove godine, sa obnovom fasada. Sledeće je rekonstrukcija kolova, a stara železnička pruga oko Kalemegdana biće izmeštena do kraja 2018. godine. Plan je da železnički tunel postane prostor za kulturno-umetničke i komercijalne sadržaje. Tramvajske šine, kao i kompletna ulica, biće pomereni ka reci, a pored trotoari pored zgrada će biti prošireni od 4 do 5 metara.

Milutin Folić dalje za Novosti otkriva da će šetalište uz Savu biti oslobođeno saobraćaja, ali da će turističke autobuse biti rezervisana parking mesta uz ulicu. Biće povezane biciklističke staze na pristaništu sa onima koje će se graditi duž Crnogorske ulice, a Spomenik lučkom radniku će biti premešten na poziciju na kojoj će biti vidljiviji, odnosno na pravcu silaza sa velikih stepenica na reku.

plan-karađorđeva

foto: novosti.rs

plan-karađorđeva

foto: novosti.rs

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar