SISTEM COVID-19 SA PODACIMA GRAĐANA BIO IZLOŽEN NEOVLAŠĆENOM PRISTUPU

0

Nakon što je fondacija SHARE objavila i obavestila nadležne da je informacioni sistem COVID-19 namenjen obradi ličnih podataka građana u vezi sa epidemijom izložen, najavljen je nadzor.

Naime, prema istraživanju i saopštenju ove fondacije od 9. do 17. aprila neovlašćenom pristupu bili su izloženi podaci u sistemu ustanovljenom radi unosa, analize i čuvanja podataka o svima koji su testrirani, oboleli ili preminuli. Pored toga, tu se skladište informacije o građanima kojima je izrečena mera samoizolacije ili su upućeni u neku od privremenih bolnica, sa podacima o lokaciji. U sistemu se nalaze i podaci o osobama koji su mogući nosioci virusa zbog kontakta sa obolelima. Sve zdravstvene ustanove su podatke ažurirale na dnevnom nivou, a na osnovu njih iznosi se presek stanja u 15.00.

Istraživači ove fondacije su pretragom na Googlu prema ključnim rečima došli do stranice jedne zdravstvene ustanove na kojoj su se nalazili podaci za pristup sistemu, koristično ime i lozinka. Celo saopštenje možete pročitati na LINKU.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka saopštila je da će u utorak 21. aprila pokrenuti inspekcijski nadzor. Oni napominju da je problem rešen i da dostupnost podataka neovlašćenim licima više ne postoji, ali da će inspekcijiski nadzor utvrditi da li je bilo elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti.

izvor: Share, 021.rs

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar