50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

RASPISAN KONKURS ZA IZRADU SPOMEN-OBELEŽJA STEFANU NEMANJI

0

Na jučerašnjoj sednici Gradske skupštine odlučeno je da se spomenik utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji podigne na Savskom trgu kod Železničke stanice. Danas je raspisan međunarodni konkurs za izradu rešenja za spomen-obeležje, a po svim planovima taj spomenik bi trebalo da bude podignut i otkriven u prvoj polovini 2019. godine.

Do kraja 2018. godine planirano je da se uredi Savski trg, na kome će se nalaziti spomenik. Promena će pre svega biti u pogledu saobraćaja, pa će nakon okončanja radova saobraćaj ići po obodu trga, a ne kao sada kroz sredinu. Ovo će biti jedan od najvećih trgova u Beogradu na čijoj će se sredini, u osi sa Nemanjinom i Savskom ulicom, nalaziti monumentalni spomenik Stefanu Nemanji. Pored toga, zgrada Železničke stanice biće preuređena u Muzej srednjovekovne Srbije, nakon što se izmesti železnički saobraćaj iz centra grada.

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće žiri na čijem čelu se nalazi Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije. Članovi žirija su akademik Svetomir Basara, vajar, Emir Kusturica, reditelj, prof. Miodrag Živković, vajar, akademik Vladimir Veličković, slikar, Nebojša Đuranović, slikar, prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda i Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda. Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 7. decembar, a za predaju radova u drugom stepenu konkursa 2. mart 2018. godine. Žiri će objaviti rezultate drugog stepena konkursa 15. marta 2018. godine.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar