PUTIN OBEĆAO DA ĆE SRBIJI BITI VRAĆENA 166. STRANICA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

0

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji i najstariji sačuvan rukopis na ćiriličnom pismu koji datira još iz XII veka. Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, međutim mnogi ne znaju da nije u celosti.

Naime, stranicu 166. je u Rusiju doneo Arhimandrit Porfirije, kasnije episkop Uspenski, nakon boravka u manastiru Hilandar (1845-1846), kada se još za taj rukopis nije ni znalo. I dalje se diskutuje na temu da li je stranicu istrgao sam, jer je bio posvećen skupljanju primera slovenske pismenosti za svoju zbirku, ili je istu dobio na poklon. Većina veruje da je u pitanju druga situacija, jer je u to vreme bio običaj da se dragom gostu da list iz knjige koja se smatrala dragocenom.

Porfirije Uspenski je svoju zbirku prvi put predstavio na izložbi u Kijevu 1874. godine, a tada je 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja prvi put probudila veliko interesovanje. Celo delo Miroslavljevo jevanđelje je sa Svete gore poklonjeno kralju Aleksandru Obrenoviću krajem 19. veka, kada prvi put dolazi u Srbiju.

Sada se stranica 166. čuva u biblioteci u Sankt Petersburgu. Jednom je „gostovala“ u Beogradu, u muzeju Vuka i Dositeja 2015. godine. Pri poseti Rusiji 2016. godine, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dobio je vernu kopiju, koja je takođe izložena u Narodnom muzeju i obećanje da će se original vratiti u Srbiju.

Vladimir Putin je tokom jučerašnje posete Srbiji ponovio ovo obećanje i rekao da će našoj zemlji biti vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar