PREVOZ ZAPOSLENIH – NIKO NE ZNA KAKO DA SE SPROVODI NOVO MIŠLJENJE

0

Kao što je ranije rečeno, Ministarstvo finansija objavilo je Mišljenje po pitanju naknade za prevoz zaposlenih, zapravo pravdanju tih troškova.

Iako se gradski čelnici pozivaju na ovo Mišljenje, nikome zapravo nije jasno kako će se to u praksi primenjivati, pa čak ni samom gradonačelniku. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i Siniša Mali, ministar finansija, oboje na pitanja o pravdanju troškova prevoza za zaposlene koji na posao idu peške ili koriste biciklu imaju isti stav – zaposleni da se odrekne ove naknade.

S druge strane, odricanje naknade za prevoz nije predviđeno nijednim zakonom, kao ni najosnovnijim za prava radnika – Zakonom o radu. Tako je i sam gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić rekao za N1 da trenutno nema odgovor na pitanje šta je sa zaposlenima koji recimo na posao odlaze biciklom. Rekao je da na neki način moraju biti obeštećeni, ali ne „na ovaj način“.

S druge strane, iz Unije poslodavaca smatraju da će zbog nove prakse zaposleni morati da podnose „u dinar“ račune – mesečna karta za prevoz, dnevne karte, taksi računi, računi za gorivo… Šta ukoliko zagubite neki račun? Ni na to ne postoji tačan odgovor, pa iz Unije pretpostavljaju da će vam poslodavac umanjiti naknadu za sledeći mesec.

Ono u čemu se svi slažu jeste motiv da se ulazi u ovaj proces – povećanje naplate gradskog prevoza u Beogradu.


POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar