PRED NEVREME – U PRIPRAVNOSTI VATROGASCI, ŽANDARMERIJA, INTERVENTNA, VOJSKA I CIVILNA ZAŠTITA

0

Zbog najavljenih obilnih padavina u naredna tri dana načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da su nadležne službe za zaštitu i spasavanje u pripravnosti.

Pored jedinica Sektora za vanredne situacije u pripravnosti je i Žandarmerija, internventne jedinice policije, Vojska Srbije i civilna zaštita.

Na kritičnim tačkama spremni su i timovi koji, ukoliko bude potrebno, mogu reagovati i spasavati ljude. Očekuju se bujične poplave, ali ne poplave na velikim rekama. Što se urbanih sredina tiče, problem se očekuje kod obilnih padavina jer kanalizacija ne može da povuče određenu količinu vode. Po rečima Marića, službe su i za to spremne.

Sektor za vanredne situacije ima oko 3000 vatrogasaca-spasilaca u redovnom sastavu, od čega 13 regionalnih timova za spasavanje sa 130 pripadnika. Pored toga, operativno je devet Specijalizovanih jedinica civilne zaštite sa oko 300 ljudi obučenih za spasavanje u slučaju poplava i sa oko 90 čamaca.

Tokom noći, utorka i noći utorak na sredu očekuju se obilne padavine, a ukupna količina padavina biće 20 do 40mm, lokalno i oko 60mm po metru kvadratnom.

Region je već pogodilo ovo nevreme, pa se očekuje porast nivoa Save i Dunava. Očekuje se da se oko petka uđe u redovnu odbranu na Savi, a postoji mogućnost da bude i vanredna odbrana.

izvor: b92.net

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar