POSKUPLJENJE GORIVA ZBOG NISKOG VODOSTAJA DUNAVA

1

Kako prenosi portal ekapija prošle nedelje zabeležen je rast maloprodajne cene goriva od 11 do 30 para po litru. Kako je stabilan kurs i dolara i evra i nepromenjena cena barela nafte, ostalo je upitno čemu i ovo zanemarljivo poskupljnje.

Kao razlog skoka cene prošle nedelje dato je objašnjenje da je ponuda bila manja od tražnje. Međutim, sada se ispostavilo da je opravdanje za podizanje cene izuzetno nizak vodostaj Dunava.

Po rečima nadležnih, to usporava i otežava transport derivata iz uvoza. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, kaže da se barže mogu puniti samo do polovine ukupne zapremine, a nekada i manje. Troškovi transporta su zbog toga uvećani, ali se ne očekuje da će ovaj problem izazvati bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

Mićović je naglasio da će sve promene troškova koje utiču na poslovanje, na nacionalnom i globalnom nivou, uticati na cenu goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

Troškovi transporta uvoznog goriva su zbog toga uvećani, ali se za sada ne očekuje da će ovaj problem izazvati bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

Vozači u Srbiji i dalje plaćaju najskuplji evrodizel u regionu, skoro 44 dinara skuplje nego u Makedoniji, a benzin je 25 dinara skuplji.

izvor: ekapija

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

1 komentar

  1. Dakle Dunav je kriv sto je dizel kod nas skupli cak 44 din nego u Makedoniji. Zli jezici orkestrirano napi vladu, a ono Dunav presusio kod nas a nije mod makedonaca!

Ostavite komentar