POČINJE SANACIJA JOŠ JEDNOG BEOGRADSKOG SIMBOLA

0

Pre mesec dana Beograd je, privremeno makar, ostao bez jednog simbola – Pobednika sa Kalemegdana, koji se trenutno nalazi u smederevskom ateljeu na restauraciji.

Kao što je ranije najavljeno, sada je u planu sanacija još jednog simbola – Spomenika knezu Mihailu. Radove će izvoditi kompanija Granit Liješće iz Sremske Mitrovice, ali za razliku od Pobednika, ovaj spomenik neće napuštati centar grada.

Rekonstrukcija spomenika će se izvoditi na Trgu i teći će u nekoliko faza. Prvenstveno će se raditi čišćenje, restauracija i konzervacija konjičke skulpture, pa izvođenje kamenorezačkih radova na postamentu.

Sledeća faza podrazumeva uklanjanje crne kore, nepostojane zelene patine, retuš zelene i crne patine i restauracija pukotina u bronzi. Nakon toga se planira nanošenje završnih premaza.

Na samom kraju na red dolaze kamenorezački radovi. Radiće se na obnovi bordure kako bi se dobio prvobitan izgled, sa uklapanjem u postojeće stanje.

izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar