ODLUČENO – BEOGRADSKI POBEDNIK IDE SA POSTOLJA

0

Nedavno smo pisali o tome kako je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao tender za izradu projekta statičke sanacije Pobenika na Kalemegdanu. Tender je okončan prošle nedelje, a posao je dobio Građevinski fakultet.

Kako su iz Zavoda naveli, skulptura je poprilično propala i postoji više naprslina. Zbog toga će biti potrebno da se Pobednik skine s postolja, što je veliki poduhvat. Oni su takođe napomenuli da ni plato na kojem se spomenik nalazi nije dovoljno čvrst.

Oni tvrde da iako je spomenik oštećen, bezbednost posetilaca Beogradske tvrđave nije ugrožena. Spomenik bi trebao da bude saniran i rekonstruisan uz poštovanje najstrožih principa i sa maksimalnom posvećenošću stručnjaka.

U neposrednoj blizni spomenika bi trebala da bude postavljena privremena radionica gde će se izvoditi radovi na skulpturi, što zapravo znači da Pobednik neće daleko od trenutne lokacije. Podsetićemo, u okviru projekta biće urađena statička sanacija spomenika, konzervacija kamenog postamenta i stuba, kao i projekat konzervacije bronzane skulpture.

Iz Zavoda su naveli dauUkoliko se obezbede sredstva i ako sve prođe kako treba, radovi bi trebali da počnu u drugoj polovini 2019. godine.

Pročitajte iODLOŽENO UKLJUČENJE RASVETE, A TEK TREBA DA SE MONTIRA OVA DEKORACIJA (FOTO)

Izvor: Dnevno, Alo

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar