OD SVADBARSKOG I BOŽIĆNOG OBIČAJA DO ZATVORA – STROGE KAZNE ZA PUCANJE U VAZDUH

0

Pisali smo o većim kaznama za bacanje petardi, a kako nam se približavaju praznici i jedan običaj koji još uvek mnogi vole da praktikuju – pucanje u vazduh, pitanje je šta zakon i praksa kažu o tome.

Zakon o javnom redu i miru predviđa pucanje u vazduh kao prekršaj koji se kažnjava visokim novčanim kaznama, ali i kaznom zatvora. Ukoliko se puca iz vatrenog ili drugog oružja, kao i iz imitacije oružja, novčana kazna je od 100.000 do 150.000 dinara. Zaprećena kazna zatvora je od 30 do 60 dana, s time što je kazna zatvora sigurna ukoliko se delo izvrši u grupi od tri ili više lica.

Što se prakse tiče, ovi slučajevi uglavnom ne prolaze zapaženo, dok se ne dogodi nesreća i neko bude upucan zalutalim ili rikošetiranim metkom. U tom slučaju, delo nije prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, već prelazi u okvire Krivičnog zakonika i kažnjava se u skladu sa načinjenom štetom.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar