OD MARTA STIŽE NOVA VAKCINA – OBAVEZNA ZA SVE BEBE

0

Najkasnije do 28. februara stiže nova vakcina, a već od 1. marta biće i u svim domovima zdravlja u Srbiji. Radi se o vakcini protiv bakterije streptokokus pneumonija, a ona će biti obavezna za decu koja su rođena u ovoj 2018. godini, dakle za bebe, i za njih će biti besplatna. Ova vakcina bi trebalo da štiti decu od najčešićh komplikacija izazvanih pneumokokom, kao što su upale uha i pluća, meningitis, sepsa i bronhitis.

Kako je najavljeno, biće nabavljeno 169.500 doza ove vakcine, a procenjena vrednost ove količine je 904.006.200 dinara bez PDV-a. Vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života, a primaju se tri doze sa pauzom od 4 do 8 nedelja. Revakcinacija se radi u drugoj godini života. Davaće se istovremeno sa drugim vakcinama, pa se kalendar vakcinacije neće menjati. U zavisnosti od starosti deteta, određivaće se i doza ove vakcine koju će dete primiti.

Kako navodi epidemiolog prof. dr Tiodorović, ova vakcina se preporučuje i starijima od 60 godina, jer je ova infekcija od koje vakcina štiti jako opasna i za starije osobe, a i sa njom bi trebalo da budu zaštićeni od težih respiratornih infekcija.

Izvor: Blic

Pogledajte još: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar