OBELEŽAVA SE DAN OSLOBAĐANJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

0

Danas se obeležava godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kada su tokom Beogradske operacije (21.9-22.10.1944. godine) nemačke snage potisnute do te linije kada više nisu mogle artiljerijom da tuku Beograd.

U oslobađanju Beograda učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije. Odlučujuća bitna za Beograd završena je upravo 20. oktobra 1944. godine. Time je okončana 1287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Beogradska operacija jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na Balkanu.

U borbama za oslobađanje Beograda poginulo je 2953 pripadnika NOVJ-a i 976 pripadnika Crvene armije.

Tokom nacističke opupacije u Beogradu formirana su dva logora – 5. jula 1941. godine na Banjici kroz koji je prošlo više od 250.000 ljudi, a ubijeno je 30.000 i u oktobru 1941. na nekadašnjem Sajmištu, kroz koji je prošlo oko 200.000 ljudi, a ubijeno je više od 40.000.

DAN KAD JE POČELA OPERACIJA ODMAZDA – BOMBARDOVANJE BEOGRADA 1941. GODINE

Povodom Dana oslobađanja Beograda od 10h predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na grobu Neznanom junaku na Avali, a pola sata kasnije vence predstavnici Gradskog veća položiće u Aleji streljanih rodoljuba. venci će biti položeni i ispred spomenika Menora u plamenu od strane predstavnika Jevrejske opštine, a potom i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u 18h održaće se tribina Sloboda je sve, a u 19h u Muzeju Jugoslavije održaće se online tribina Smrt fašizmu, što se može pratiti na LINKU.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar