NOVE BICIKLISTIČKE STAZE U BEOGRADU

0

Ljubitelje dvotockača obradovaće informacija da se u budućem vremenu planiraju nove biciklističke staze u Beogradu, čime bi onda postojalo preko 200 kilometara staza. Kako je najavio Milutin Folić, glavni gradski arhitekta, voziće se preko Slavije, oko Kalemegdana, čak i Knez Mihailovom ulicom.

Za sada, u Beogradu postoji 83 kilometara staza, pretežno ulicama Novog Beograda, jer je teren ravan, pa je i bicikliranje znatno lakše. Za početak cilj je da se postojeće staze povežu, jer su one koje trenutno postoje isprekidane i „raštrkane“ po gradu. Kao krajnji cilj pokazala se želja da se poveća broj biciklista u gradu sa 0,7% na makar 10%. Postavljanje novih biciklističih staza je veoma obiman posao, jer podrazumeva rekonstrukciju određene ulice. Za početak, ove godine će biti postavljena bici staza duž ulica Mije Kovačevića i Ruzveltove (od Bogoslovije do Bulevara). Krajem juna počinje rekonstrukcija Bulevara oslobođenja, gde će se uvođenjem bici staze pozveti Autokomanda i Slavija. U planu je i postavljanje staza od Bogoslovskog fakulteta do Višnjičke Banje, kao i u Bulevaru Nikole Tesle, od Brankovog mosta do hotela Jugoslavija. 

Što se planova za narednu godinu tiče, u planu je rekonstrukcija Ulice kneza Miloša nakon čega će ona dobiti biciklističku stazu, kao i uređivanje gradskog jezgra, pa će se tako biciklama moći preko Savskog mosta, kroz Ulicu 27. marta, od Ruzveltove do Zoološkog vrta, Dunavskom ulicom, ulicama oko Kalemegdana, Brankovom i Knez Mihailovom.

Kako je najavio Folić, da bi se ovo omogućilo moraće se na nekim potezima oduzeti jedna saobraćajna traka i postaviti saobraćajna traka za bicikle. Ovo će sasvim sigurno izazvati reakciju kod vozača, ali kažu da je to cena zdravlja.

Jedna od ideja koja je i dalje samo ideja jeste da se Ulica kralja Milana u potpunosti zatvori za motorna vozila (osim za javni gradski prevoz), čime bi ta ulica postala pešačka i biciklistička zona.

 

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.