NAJAVLJENO RENOVIRANJE ZGRADA JUGOŠPEDA I BIGZ-A

0

Kako mediji prenose, u narednom periodu možemo očekivati da stare, dobro poznate zgrade Beograđanima, dobiju novi izgled i namenu.

Najavljeno je da će zgrade BIGZ-a i Jugošpeda biti obnovljene.  Pored poslovnih kancelarija, u zgradi BIGZ-a biće smeštene i galerije i prostori za razne programe za mlade. Za rekonstrukciju i novi izgled ovih zgrada zadužen je poljsko-američki arhitekta Daniel Libeskind. Zgrada BIGZ-a, inače, spada u najlepše arhitektonske objekte i datira iz 1937. godine. Građena je u obliku ćiriličnog slova P, a podseća na štamparsku mašinu jer je izgrađena za potrebe Državne štamparije. Takođe, po arhitektonskom značaju ističe se i zgrada Jugošpeda iz 1924. godine, koja je pre pet godina postala spomenik kulture.

Na mestu stare železničke stanice se može očekivati otvaranje muzeja istorije ili nauke, a ispred nje će se nalaziti trg na kome će biti spomenik Stefanu Nemanji.

Pored navedenih objekata, renoviranje čeka i poštu na Savskom trgu, dok će fasada ostati ista kao ona koju je imala zgrada pošte srušena u Drugom svetkom ratu.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar