NAJAVLJENA OBNOVA KULE GARDOŠ

0

Kako je najavljeno, tvrđava i kula na Gardošu, simboli Zemuna, biće obnovljeni do leta, a majstori trenutno rade po idejnom projektu restauracije koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Prema rečima nadležnih iz Opštine Zemun, radiće se u dve faze, a prva faza podrazumeva obnovu porušene jugoistočne kule sa istočnim zidom i terasom bedema. Vrednost radova je 34 miliona dinara, a od toga Ministarstvo pravde obezbedilo je 13 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 12 miliona, a Grad Beograd oko 10 miliona.

Ruševine tvrđave, sa zidovima od lomljenog kamena koji su obloženi opekom u krečnom malteru predstavljaju najstarije ostatke vekovnog Zemuna. Osim na tvrđavi, radi se i na rekonstrukciji i restauraciji stepeništa koje se prostire iz Lagumske ulice do Gardoške terase i deo je starog zemunskog jezgra.

Gardošku kulu sagradila je tadašnja mađarska vlast 1896. godine, kako bi obeležila milenijumsku godišnjicu državnosti i pripajanje ovih krajeva Ugarskoj. Nekada je bila osmatračnica, danas je vidikovac i visoka je 35 metara.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Novosti

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar