KORONAVIRUS – KOJA SU TRI MOGUĆA SCENARIJA?

0

Epidemija koronavirusa dosegla je oko 65.000 zaraženih ljudi širom sveta, najviše u Kini, a preminuo je 1.383 osobe. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, svaka nova osoba koja se zarazi prenosi virus na 1,4 do 2,5 drugih ljudi. Naučnici predviđaju tri moguća ishoda ovog virusa:

1. Korona virus neće nestati

Sve više naučnika se slaže sa time da virus nikada neće biti potpuno zaustavljen i da će postati još jedan u nizu virusa koji iz godine u godinu cirkulišu među ljudima. Prema širenju virusa, postoji mogućnost da pređe u fazu pandemije i postane respiratorna bolest koja će iz godine u godinu uzrokovati upale pluća. Kako virusi koji se prenose među ljudima ne vole vlagu i visoke temperature, čeka se da se vidi da li će koronavirus posustati u prvim nedeljama leta na severnoj polulopti.

U ovom scenariju, očekuje se da će virus mutirati kako se razmnožava, što može dovesti do toga da bude manje smrtonosan.

2. Iskorenje virusa strogim merama u oblasti javnog zdravlja

Slično kao što je SARS iskorenjen, jedan od scenarija je da se nastavi sa kampanjom u javnom zdravlju kako bi se iskorenio koronavirus. Radi se o ograničenim karantinima, ograničenim putovanjima, kampanjama javnog informisanja i proveravama na aerodoromima.

Ipak, kao primer uspešne realizacije uzima se upravo SARS iz 2003. godine, ali on je bio daleko manje zarazan od koronavirusa. Širio se uglavnom u zdravstvenim ustanovama.

Zato ovaj scenario treba da posluži dok se ne razvije vakcina, što podrazumeva treći mogući ishod ovog virusa.

3. Pronalaženje vakcine

Ono u čemu se svi slažu jeste da je neophodna vakcina, na kojoj već rade timovi naučnika. Istraživanje za razvoj leka protiv koronavirusa najavljeno je iz pet vodećih farmaceutskih kompanija, neki razvijaju vakcine od nule uz pomoć genetskog koda vakcije, a drugi testiraju efikasnost postojećih lekova.

Ipak, postoji mogućnost da će pronalaženje efikasne vakcije biti višegodišnji posao.

izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar