KAMENE PJACETE OKO KOSANČIĆEVOG VENCA (FOTO)

0

Kako je najavljeno, nakon rekonstrukcije sve prometne raskrsnice, koje predstavljaju kapije Kosančićevog venca, sledeće godine postaće u pjacete – male, uređene trgove, popločane kamenom. To podrazumeva da na ovom potezu asfalt odlazi u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim venom biće atraktivni trgovi.

Ove pjacete biće popločane istim kamenom kojim su popločani trotoari Kosančićevog venca. „Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kome se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom i velikim stepeništem koje je glavna veza sa Savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posetilaca Beograda“ objašnjava Milutin Folić, glavni gradski urbanista. Na toj pjaceti biće postavljena klupa i kamena česma.

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezaće svojim kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom Knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku, Ulicom Vuka Karadžića sa jedne, i sa Obilićevog venca, sa druge strane, slivati ulicom Topličin venac upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

– Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogled na sveže uređene fasade u ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, prema projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kome će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine – priča Folić.

Kosančićev venac će zasijati do kraja novembra, a radovi na dve pjacete biće u poslednjoj fazi rekonstrukcije starog dela Beograda. Sledeće godine počeće izgradnja gradske galerije, a krajem naredne urediće se prostor na mestu stare Narodne biblioteke.

A kako izgledaju radovi trenutno:

www.beograduzivo.rs

beograd uživo

kosancicev-venac-radovijpg6690291b43602742685ae777c5c9d61e_7987969586

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar