JOŠ JEDNA ŽRTVA MALIH BOGINJA U BEOGRADU – ZAŠTO, KAKO?!

0

Kako mediji prenose, još jedna zdravstvena radnica umrla je juče od posledica izazvanih malim boginjama. U pitanju je radnica koja je radila na Institutu za reumatologiju u Beogradu. Takođe, od malih boginja je juče umro i jedan četvorogodišnji dečak iz Vranjske banje, na Dečijoj internoj klinici. To je zvanično šesta žrtva mailh boginja u Srbiji.

Podsetimo, od oktobra do danas u Srbiji je zabeleženo, 2.896 obolelih od morbila, odnosno malih boginja. Morbile su klinički značajna virsusna bolest, ali su uglavnom benigne prirode i bez posledica po obolele, u zemljama u kojima se svake godine realizuje visok procenat imunizacije dece. Najčešća komplikacija morbila je upala pluća.

Prema zvaničnim podacima, od 1999. do danas broj smrtnih slučajeva, na globalnom nivou, izazvanih malim boginjama je opao za 60%. Vakcina protiv malih boginja sitgla je u Srbiju davne 1971. godine. Poslednja veća epidemija morbila u Srbiji zabeležena je 1997. godine, kada je obolelo oko 4.000 ljudi. Tada je takođe i zabeležen poslednji smrtni slučaj prouzrokovan malim boginjama. Manja epidemija izbila je i 2007. godine u Vojvodini kada je od ovog virusa obolela 201 osoba.

Glavni razlog trenutne epidemije je veliki broj nevakcinisane dece školskog uzrasta. Revakcinacija za MMR vakcinu u školskom uzrastu trenutno iznosi 88 odsto, a čim ta brojka padne ispod 95 odsto, povećava se broj osetiljivih osoba. Ako se pojavi virus, ovo omogućava mnogo brže širenje pa je nastanak epidemije neizbežan.

foto: Wikipedia / Prijavljeni slučajevi morbila, statistika SZO

Većina obolelih je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Postavlja se pitanje zašto je smrtnost od malih boginja na globalnom niovu u opadanju, kao i broj prijavljenih slučajeva, dok se mi polako bližimo scenariju koji se dogodio pre čak dvadeset godina?!

Pogledajte još: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar