IZMENE – KOD DRŽAVNIH LEKARA NA PREGLED KOJI SE PLAĆA?

0

Do kraja godine trebalo bi da bude usvojen nov Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čime će se ostaviti mogućnost zdravstvenim radnicima da u svojoj matičnoj kući rade van svoje smene i da se ta usluga plati.

Politika prenosi da će Ministarstvo zdravlja, lekari i sestre moći da odluče da trećinu radnog vremena rade dopunski, a upravni odbori bolnica će odlučivati o cenovniku pregleda za građane. Primera radi, lekar koji je redovno radio pre podne, moći će da radi dopunski van svoje smene, a pacijenti će tu uslugu plaćati.

Napominje se iz Ministarstva da će cene pregleda biti konkurentne i niže nego kod privatnika, a za sve usluge plaćaće se porezi i doprinosi.

Ova opcija će biti omogućena za sve usluge po zdravstvenim centrima, osim za one za koje postoji lista čekanja. U Ministarstvu zdravlja ističu da će se usvajanjem ovog Zakona omogućiti zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da zarade dodatno obavljajući svoj posao u matičnoj ustanovi.

Ima i onih koji ne podržavaju ovu odluku, iz Udruženja privatnih lekara Srbije smatraju da je upitno koliko će medicinski radnici raditi kvalitetno ceo dan i da bi bilo bolje izjednačiti privatnu i državnu praksu, te da osiguranje plaća uslugu bilo gde da se ona obavi.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar