50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

IZ DOMA SINDIKATA NESTALA LUBARDINA SLIKA VREDNA VIŠE OD POLA MILIONA EVRA?

0

Kako danas prenose mediji, čuvena slika Petra Lubarde, poznata pod nazivom Industrijalizacija nestala je nakon što je već decenijama bila u Domu sindikata.

Podsećanja radi, dvorana Doma sindikata je trenutno u procesu rekonstrukcije nakon što je pre nekoliko meseci dobila novog vlasnika, MCF Megakom film. Blic prenosi da je pre radova prostor raščišćen i da su sve vredne stvari i umetnine premeštene na odgovarajuća mesta. Međutim, sada se ispostavilo da je čuveno Lubardino delo vredno više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, nestalo.

Blic takođe u svom pisanom izdanju prenosi da je sliku trebalo da preuzme Ministarstvo kulture, a da pak oni imaju informacije da se slika i dalje nalazi u prostoru scenske kule. Izvor ovog lista navodi da se slika u Domu sindikata ne nalazi već neko vreme, zato što je sve u ruševinama, radovi su u toku i sve vredne stvari i umetnine su iznete.

Verovatne su dve opcije, jedna da je neko ko je imao pristup iskoristio situaciju, odnosno rekonstrukciju, i ukrao sliku. A druga, verovatnija opcija, jeste da je ovo pitanje nemara i da je slika u celoj gužvi oko selidbe umetnina negde zagubljena, iako je velikih dimenzija.

Slika Industrijalizacija Petra Lubarde se u holu dvorane Doma sindikata nalazila od 1961. godine, a naslikana je dve godine ranije. Po procenama, njena vrednost kreće se između pola miliona i milion evra.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar