INSTITUT „TRI UDARCA“ – PREDLOG ZA STROŽE KAŽNJAVANJE POVRATNIKA ZA KRIVIČNA DELA

0

Kako stoji u zvaničnom saopštenju MUP-a, upućen je zvaničan predlog Ministarstvu pravde za predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrila kaznena politika u Srbiji.

Navodi se da je nakon opsežnih analiza i statističkih pokazatelja u vezi sa izvršenjem pojedinih krivičnih dela i ishoda sudskih postupaka, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uputilo više predloga. U nastavku možete pročitati zvanično saopštenje:

Jedna od inicijativa MUP-a je uvođenje takozvanog instituta „tri udarca“ koji se odnosi na strože kažnjavanje povratnika za krivična dela sa elementom nasilјa, krivična dela iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i oblјube.

Predlog Ministarstva unutrašnjih poslova je da se učiniocu krivičnog dela, koji ponovi izvršenje nekog krivičnog dela iz ove grupe, ne može izreći manje od jedne trećine maksimalno propisane kazne za ta krivična dela. Kod najtežih krivičnih dela – ubistvo, teško ubistvo, silovanje, oblјuba nad nemoćnim licem, oblјuba nad detetom i oblјuba zloupotrebom oružja –  povratnicima koji drugi put ponove delo potrebno je izreći najmanje polovinu maksimalno propisane kazne za to krivično delo. Ukoliko neko od povratnika ovih krivičnih dela ponovi treći put neko krivično delo iz iste grupe, kazniće se kaznom zatvora koja ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne za to krivično delo.

Takođe, MUP je predložio i sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo. Navedeno je predloženo iz razloga efikasnijeg procesuiranja potencijalnih počinilaca ovog teškog krivičnog dela, naravno isklјučivo na osnovu prikuplјenih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju da je osumnjičeni preduzeo neke od pripremnih aktivnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, između ostalog, predložilo i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela – teško ubistvo, silovanje, oblјuba nad nemoćnim licem, oblјuba nad detetom i oblјuba zloupotrebom oružja.

Predlog koji je upućen Ministarstvu pravde, koje je nadležno za koordinaciju aktivnosti u vezi pripreme izmena Krivičnog zakonika Republike Srbije, sadrži i brisanje odredbe člana 194. koja se odnosi na nastupanje smrti člana porodice u slučaju nasilјa u porodici. Ovo je predloženo s cilјem da se izbegne dosadašnja mogućnost različite kvalifikacije ovog krivičnog dela za koje je bila zaprećena blaža kazna u odnosu na kaznu za teško ubistvo.

Pored navedenih izmena i dopuna, postoji još čitav niz predloženih intervencija, čijim će se usvajanjem značajno unaprediti krivično-pravni okvir naše zemlјe. Osnovni cilј Ministarstva unutrašnjih poslova je da se izvršioci krivičnih dela još strože kažnjavaju, kako bi se uticalo na kolektivnu svest građana Republike Srbije i na njihov osećaj lične bezbednosti, jer to u svakom trenutku smatramo primarnim zadatkom.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar