50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

HITNA VAKCINACIJA DECE U DVE GRADSKE OPŠTINE

0

Do sada je u glavnom gradu zabeleženo šest slučajeva oboljevanja od malih boginja, tako da je u Beogradu proglašena epidemija. Činjenica je da ima mnogo dece koja nisu primila MMR vakcinu. Razlog tome leži u mišljenju roditelja da je ova vakcina štetna i da može imati posledice po zdravlje deteta. Sa druge strane, zdravstveni radnici svakodnevno apeluju na građane da je važno da deca budu vakcinisana.

Podsetimo, MMR je vakcina sa trostrukom zaštitom jer sadrži tri komponente: protiv Morbila (malih boginja), Mumpsa (zaušaka) i Rubeola.

Kako Telegraf prenosi, počinje hitno pozivanje građana, na prvom mestu najmlađih sugrađana, da što pre dođu na vakcinaciju ili revakcinaciju. Situacija postaje sve ozbiljnija jer broj zaraženih raste. Iz tog razloga u dve beogradske opštine prinuđeni su da intervenišu. U pitanju su Surčin i Zemun.

U ovim opštinama se na vratima škola i domova zdravlja nalaze seledeća obaveštenja:

Dana 8.11.2017. proglašena je epidemija malih boginja na teritoriji grada Beograda. Radi prevencije i kontrole malih boginja na teritoriji cele Srbije i u žarištima epidemije molimo Vas da obavestite roditelje da decu koja nisu vakcinisana MMR vakcinom mogu da dovedu u Dom zdravlja Zemun od 9.11.2017. do 14.11.2017. godine radi vakcinacije.- U tom periodu primaće se sva deca bez obzira da li je njihov izabrani lekar tu. Posle tog termina mobilne ekipe Doma zdravlja Zemun će obilaziti škole i vakcinisati decu. Napominjemo da za navedenu vakcinaciju koju će vršiti mobilne ekipe nije potrebna saglasnost rodtelja.

Osobe koje su do sada zaražene malim boginjama nisu bile u međusobnom kontaktu, a kako bi se dalje širenje epidemije sprečilo u navedenim opštinama su nadležne službe rešile da brzo reaguju.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar