GRADNJA METROA U BEOGRADU POČINJE 2021. GODINE?

0

U septembru ove godine biće usvojen Generalni plan regulacije šinskih sistema, čime će se omogućiti da se dobije dozvola za izgradnju metroa u Beogradu.

Time bi izgradnja trebalo da počne do kraja sledeće godine. Prethodno su usvojene trase i stanice:

Usvojene su trase:

  • Linija 1: Železnik – Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice
  • Linija 2: Železnička stanica Zemun – Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica

Na Liniji 1 su predviđene sledeće stanice: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela Bridge, Palata pravde, Savski Trg, Trg Republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav Stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Na Liniji 2 su predviđene sledeće stanice: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Mekenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Predviđena je podzemna trasa, osim u Makiškom polju, gde je bi Linija 1 trebalo da ide preko nasipa prosečne visine 2,0m. Za Liniju 2 je predviđen tunel ispod Save, kao i mogućnost izgradnje vijadukta na Novom Beogradu.

Linija 1 i 2 bi se ukrštale na Savskom trgu, gde bi bio omogućen prelaz putnika sa jedne na drugu. Što se početne stanice u Mirijevu tiče, planirane su paralelne stanice za obe linije.

Prva faza izgradnje bi trebalo da budeo deo Linije 1 od Železnika do Karaburme.

izvor: ekapija.com; b92.net

viber-baner-poziv-beograduživo

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar