GRAĐANI ZABRINUTI I ZBOG RADOVA NA GARDOŠU

0

Nakon gondole, Kalemegdana i Ušća, veliku zabrinutost među građanima izazvali su i radovi koji su uveliko u toku na zemunskom Gardošu. Radovi u ovom delu grada počeli su još u decembru prošle godine, a radi se na rekonstrukciji ostatka nekadašnje Zemunske tvrđave, u čijem središtu je Milenijumska kula.

Međutim, nakon što se nedavno na internetu pojavila fotografija dvojice radnika i jedne hilti bušilice, koja nije baš najnežnija, građani su se prilično zabrinuli, prenosi portal BBC News na srpskom. Ipak, iz Zavoda za zaštitu spomenika navode da nema razloga za brigu. Dodaju da su hiltijem bušeni ostaci betonskog temelja bandere, koja je uklonjena pre mesec dana.

Šta se zapravo radi?

Još u srednjem veku, na Gardošu je postojala Zemunska tvrđava, od koje je ostalo svega nekoliko zidova i četvorougaona citadela. Trenutno Zavod za zaštitu spomenika radi na rekonstrukciji i restauraciji ostataka nekadašnje tvrđave.

Najveći problem predstavlja obnova obrušene jugoistočne kule, koju su do sada sugrađani koristili kao sjajan vidikovac sa kojeg se pruža pogled na Zemun i Beograd. Započeto je iskopavanje zemlje kako bi se ta kula sanirala, a cilj je doći do dna postojećih temelja Zemunske tvrđave, kako bi se uradio novi temelj, naveli su iz Zavoda.

Poslednjih dana su radovi u ovom delu grada obustavljeni, jer se kopa na prilično velikoj dubini i do osam metara, te se sada čeka proračun statičkog obezbeđenja ove temeljne jame da ne bi došlo do obrušavanja ostalih zidova na radnike.

Izvor: BBC News na srpskom

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar