EKONOMSKE MERE ZA PRIVREDU – ŠTA JE USVOJENO KAO POMOĆ?

0

EKONOMSKE MERE ZA PRIVREDU – Danas su predstavljene ekonomske mere za privredu, odnosno paket mera kojima će država pomoći kako bi posledice epidemije COVID-19 virusa bile blaže. Mera su predstravili ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Paket je vredan nešto više od pet milijardi evra, a uključuje nekoliko setova mera.

Prvi set mera

  • Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje na najkraći period od tri meseca. U naplatu se neće krenuti nakon završetka vanrednog stana, već će se sa naplatom krenuti najranije 2021. godine. „Zamrznuti“ porez moći će da se otplaćuje na rate, a period otplate biće od 12 meseci do 24 meseca.
  • Odlaganje plaćanja poreza na imovinu za period april-jun i odlaganje plaćanja akontacija porezna na dobit u drugom kvartalu 2020
  • Oslobađanje plaćanja PDV za sve koji se bave donacijama u Srbiji

Drugi set mera

  • Direktna finansijska pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, ali i mikro i malim preuzećima u privatnom sektoru. Oni će dobiti tri minimalne zarade za svoje zaposlene. Ovde se radi o pomoći za preko 900 hiljada zaposlenih. Prva uplata se može očekivati polovinom maja.
  • Direktna finansijak pomoć srednjim i velikim kompanijama. Oni će dobiti iznos 50% od minimalne zarade za zaposlene koji su zbog prirode krize morali da budu poslati kući i kojima je utvrđen prestanak rada. Pre svega radi se o zaposlenima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu…

Treći set mera

  • Povoljni kredite za poslovanje i likvidnost, odnosno za kupovinu obrtnih sredstava sa grejs periodom u otplati. Krediti sa 1% kamate za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Četvrti set mera

  • Direktna pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije, bez obzira na njegov status u iznosu od 100 evra.

Ovaj set mera se neće primenjivati na preduzeća koja su smanjila broj zaposlenih za više od 10% od početka vanrednog stanja u Republici Srbiji. U narednih 10ak dana će se izaći sa pravnim okvirom za korišenje ovih mera, a to će najverovatnije biti preko poreskih prijava.

Postoji mogućnost da se u narednim nedeljama i mesecima pomogne i sektorski, odnosno granama privrede koje su najviše ugrožene i stradale od početka vanrednog stanja u Srbiji.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar