DOKLE SU STIGLI RADOVI NA POBEDNIKU I ŠTA SU SLEDEĆI KORACI? (FOTO)

0

Od prošlog meseca Pobednik na Kalemegdanu je ograđen i radnici su na terenu. Ipak, trenutno se ne radi na samoj bronzanoj skulpturi, već se izvode radovi na statičkoj sanaciji.

Statička sanacija podrazumeva učvršćivanje temelja i postavljanje šipova koji treba da dođu do nosivog tla kako bi se sprečilo dalje pomeranje spomenika. Od kako je spomenik postavljen do sada se pomerio za 30 centimetara od ose, a ta mikropomeranja su zabeležena sa dve strane.

Mi smo juče kod Pobednika zatekli nekoliko radnika koji su bušili beton oko samog spomenika, kako bi se postavljali kasnije šipovi.

foto: Beograd uživo foto: Beograd uživo

Kada se završi statička sanacija biće postavljena skela, nakon čega će se uraditi demontaža bronzane skulpture. Dok se u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića bude radilo na saniranju oštećenja skulpture, na samoj Beogradskoj tvrđavi radiće se na restauraciji kamenog stuba i postamenta.

Što se same skulpture tiče, ona ima mnogobrojne rupe od metaka i geleera i pukotine zbog čega voda prodire u samu skulpturu. Nikada nije obnavljana, a najugroženiji deo je sama veza između skulpture i betonskog stuba.

Rok za izvođenje radova je šest meseci, ali se ipak neće gledati na rok, već na kvalitet. Ukoliko zima bude hladna, neće moći da se izvode radovi na kamenu, te će se radovi izvoditi kada vremenski uslovi budu povoljni.

foto: Beograd uživo foto: Beograd uživo

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar