BILO JEDNOM JEDNO DRVO – SKICA POSEČENOG DRVETA NA KALEMEGDANU (FOTO)

0

Kako je objavljeno na Instagram profilu organizacije Ne davimo Beograd, studentkinje arhitekture u Beogradu napravile su intervenciju na šetalištu na Kalemegdanu kao podsetnik na posečeno drvo.

Pod nazivom Bilo jednom jedno drvo, one su na providnoj foliji ručno oslikale drvo koje je posečeno zbog izgradnje gondole. Želja im je bila da ljude podsete na njegovo mesto, kao i da ga pokažu svim gostima koji nisu imali prilike da ga ugledaju.

Sugrađani su različito reagovali na ovu instalaciju, ali je većina prišla da fotografiše i zabeleži podsetnik na ovo drvo.

Ne davimo Beograd je podnelo Ustanom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu.

 

View this post on Instagram

 

Studentkinje arhitekture, @mararch_ i @marija.milijasevic , napravile su juče na šetalištu na Kalemgdanu #podsetime intervenciju u javnom prostoru, kao podsetnik na drvo koje je nedavno posečeno zbog izgradnje gondole. „Na providnoj foliji smo ručno oslikale drvo onako kako je pre izgledalo. Želja nam je bila da podsetimo ljude na njegovo mesto, značaj, da evociramo emocije i sećanja, ali i da ga pokažemo svima koji ga nikada nisu ni ugledali. Naišli smo na različite reakcije, kao što smo i očekivale, i na pozitivne i negativne, ali smo srećne zbog velikog broja pozitivnih komentara, osmeha, uzdaha, sreće penzionera koji odmah tu igraju šah, ljudi su počeli da hvataju kadar i fotografišu drvo, naše drvo. Podržavali su ideju, uživali u prizoru.“ Pratite #podsetime za još informacija. #našgrad

A post shared by NE DAVIMO BEOGRAD (@nedavimobgd) on

 

View this post on Instagram

 

Bilo jednom jedno drvo… #podsetime na drvo od koga više nije ostao ni panj… 🙁

A post shared by vladimir lezilebowski (@lezilebowski) on

 

View this post on Instagram

 

Pod sloganom #PODSETIME danas su dve Marije, studentkinje Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, izvele tzv. „intervenciju u prostoru“ u edukativne svrhe predmeta *Umetničko oblikovanje gradskih prostora. One su izrazile svoj stav o aktuelnoj seči stabala u Beogradu, naročito stoletnog platana na Kalemegdanu i kroz instalaciju identičnog crteža, oživele platan na par sati i podsetile koliko je on bitan deo ove prostorne celine. @marija.milijasevic @mararch_ SADITE DRVEĆE.🌳🌳🌳 Ono nam daje ključne elemente za opstanak: kiseonik i knjige. 🌱🌳🍃📚 . #podsetime #bilojednomjednodrvo #platan #kalemegdan #belgradefortress #saditedrvece #ig_belgrade #fm_zavicaja #seeserbia #arhitekturabeograda #visitbelgrade #beograd_koji_volim #bg_photo #intervencijauprostoru #belgrade_photo #beograduživo #architecture #gogreen #belgradearchitecture #nelomitemibagrenje

A post shared by 𝕋𝕀ℕ𝔸 𝕄𝔸𝕏𝕀𝕄𝔸 (@tinamaxima) on

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar