50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

BG VOZ PREUZIMA ULOGU METROA?

0

Kao što je već najavljeno, prva linija beogradskog metroa, kada se uvede, biće od Makiškog polja do Ade Huje. Kako se navodi u Master planu, ovo je ideja pre svega zbog budućeg razvoja neizgrađenih delova grada ili pretvaranja industrijske zone u komercijalne svrhe. To bi bili delovi poput Luke Beograd, Jugopetrol-Hipodrom, Staro sajmište, blokovi 18 i 26, pa i samo Makiško polje i Ada Huja.

Ono što je vrlo bitno, a usvojeno je Master planom, to je uloga BG voza u budućem metro sistemu. Naime, BG voz će zapravo preuzeti ulogu metroa i postaće jedan od nosilaca javnog prevoza. U ovom dokumentu koji je Skupština grada usvojila navodi se da BG voz ranije nije razmatran na taj način, ali da je njegov potencijal veliki, posebno jer već koristi izgrađenu infrastrukturu Beogradskog železničkog ćvora, u koji je sedamdesetih i osamdesetih godina uloženo dosta novca.

Ovo dovodi do mogućnosti da se iskoristi već postojeći tunel ispod centra grada, podzemna stanica Vukov spomenik, prolaz kroz buduću glavnu železničku stanicu, ali i da postoji efikasna veza sa Rakovicom, Novim Beogradom, Zemunom i Batajnicom. Kada se uzme u obzir da država gradi glavnu železničku stanicu, a Železnica Srbije obnavlja kolosek do Resnika i Stare Pazove, ulaganja za metro će biti umanjena. Po njihovom mišljenju, ostaje još samo dogovor sa Srbija vozom u vezi sa nabavkom novih i savremenih vozova.

Prema Master planu, prva linija metroa, odnosno deo do Pančevačkog mosta trebalo bi da bude gotov do 2027. godine. Druga linija je Ustanička-Zemun do 2033. godine, a treća bi bila od novoizgrađenog dela Voždovaca, preko Autokomande i Prokopa do centra grada.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar