BEOGRAD PONOVO MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA U SVETU

0

MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA – Vazduh je u Beogradu, ali i Srbiji nažalost ponovo među najzagađenijim na planeti. Pored Srbije, jakim aerozagađenjem pogođeni su i Bosna i sever Severne Makedonije. Uzrok zagađenja su kao i obično, PM 10 čestice, koje su danas zaslužne da stanovnici Beograda, Smedereva, Pančeva, Beočina, Niša, Valjeva i Kosjerića udišu vazduh veoma lošeg kvaliteta.

beograd-zagađenost

foto: AirVisual Screenshot

Prema sajtu Airvisual i njihovoj rang listi, u 15.39h Beograd se nalazio na poziciji 11 među najzagađenijim gradovima sveta. Iznad Beograda nalazi se Sarajevo, a odmah ispod Peking.

KADA NE BI TREBALO OTVARATI PROZORE?

Kada je u pitanju kvalitet vazduha, odnosno indeks zagađenosti, od 0 do 50 se smatra zadovoljavajućim nivoom, zatim od 51 – 100 umereno zagađeno, 101 – 150 nezdravo za osetljive kategorije, 151 – 200 se ocenjuje kao veoma zagađen vazduh koji utiče na sve kategorije građana, dok je sve preko 201 izuzetno zagađeno sa ozbiljnim posedicama po sve stanovnike.

Preporuke prilikom visokog stepena zagađenosti vazduha su sledeće:

  • Preporuka za osetljive grupe: Izbegavati naporne aktivnosti** u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.
  • Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti**. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

**Naporne aktivnosti: aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar