BEOGRAD ĆE DOBITI RUSKI DUHOVNI CENTAR

0

U toku je sređivanje prostora oko Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, a time se i započinje realizacije projekta izgradnje ruskog Duhovnog centra u Beogradu. Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će se, pored izgradnje Duhovnog centra, raditi i na očuvanju same Ruske crkve. Ideja je da se sledeće godine na godišnjicu završetka Velikog rata izlože eksponati koji postoje u samoj Crkvi i da se na taj način svi podsete šta su Crkva i ruski emigranti između dva rata dali Beogradu, našoj kulturi i tradiciji.

Prema popisu iz 1931. godine, svaki šesti stanovnik Beograda bio je Rus, a mnogi su bili uspešni lekari, arhitekte i intelektualci koji su u Beogradu ostavili neki trag.

U drugoj fazi radova urediće se sam plato oko Crkve Svetog Marka, a radovi će obuhvatiti i plato ispred Ruske crkve. Kako su krenuli radovi na uređenju prostora oko Crkve Svetog Marka, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, Vitalij Tarasjev, obratio se upravi Beograda sa idejom. Plan je da se proširi postojeća zgrada crkvene kancelarije i da se uredi Duhovni centar, prostorije za duhovna i kulturna dešavanja. Na tom mestu biće jedna mala sala sa nekoliko stotina mesta gde će odžavati predavanja na razne duhovne teme aktuelne za srpski i ruski narod, a biće i protorija za veronauku i učenje ruskog jezika

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar