DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA

0

U svetu se svakog 8. maja obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

Karcinom jajnika je bolest koja najčešće prisutna u populaciji starijih žena, ali bolest nažalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. Pored godina starosti drugi faktori koji utiču na pojavu karcinoma jajnika su: mali broj trudnoća, lična istorije karcinoma dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, gojaznost, porodična istorija bolesti, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, rana menarha i kasna menopauza.

U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Rani simptomi raka jajnika često izostanu ili su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt, što otežava ranu dijagnostiku i otkrivanje karcinoma u početnim stadijumima. Odlaskom na ginekološki pregled jednom godišnje, redovnim ultrazvučnim pregledom ginekologa, bolest se može otkriti u početnim fazama. Stručana javnost upravo najviše insistira na redovnim pregledima i podizanju svesti žena o značaju prevencije u očuvanju zdravlja.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

POGLEDAJ JOŠ: INFO

 

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar