ČETVORONOŽNI PRIJATELJI U GRADSKOM PREVOZU – DA ILI NE?

6

Sigurno ste do sada u gradskom prevozu viđali ljubimce i njihove vlasnike ili ste i sami svog drugara poveli na kratak put sa sobom, ali da li je to dozvoljeno? Mišljenja među našim sugrađanima su podeljena, a evo šta o tome kaže zakon.

Prema Odluci o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, vožnja s ljubimcem je dozvoljena samo ukoliko se vaša životinja nalazi u posebnom transporteru. U gradovima regiona, kao što su Zagreb, Sofija i Bukurešt, moguća je vožnja svih pasa, dok je kod nas to moguće samo za male kuce ili mace i to u transporteru.

Držanje vašeg ljubimca u krilu ili na povocu takođe nije dozvoljeno, a evo i još nekoliko pravila koja su jasno definisana:

  • Vožnja ljubimaca dozvoljena je samo u posebnoj torbi ili transporteru,
  • Nije dozvoljen prevoz u toku saobraćajnog špica,
  • Ljubimci smeju da se voze u periodu od 9 do 13 časova, kao i od 18 do ponoći,
  • Psi viši od 40 centimetara ne mogu se voziti javnim prevozom.

Jedan od najvećih problema ovog pravilnika jeste visina ljubimca, koja ne sme prelaziti 40 centimetara, što isključuje pse srednje rase, poput labradora, koji nažalost moraju čekati promene zakona kako bi svojim vlasnicima mogli da prave društvo i u gradskom prevozu.

ljubmac-pas-labrador-psi

Pogledajte još: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

6 komentara

  1. Margareta Stojanovic on

    DDDDAAAAAA , OBAVEZNO .VOLIM SVOJU LJUBAV DA VODIM SVUDA SA SOBOM ,ALI NEMAMO KOLA PA MORAMO PREVOZOM . MALA JE ONA ,ALI UVEK IMA LJUDI KOJI JOS UVEK NISU OSETILI NAJISKRENIJU LJUBAV …

  2. Dejana subotic on

    U svim državama su dozvoljeni psi u gradskom prevozu,čak i Nemačke doge… A kod nas se vune i za čitavu! Naravno da trebaju da dozvole pse u gradskom prevoz.

Ostavite komentar