BEZ POSLA OSTAJE VEĆI BROJ RADNIKA U PREDUZEĆIMA ŽELEZNICE

0

Sprska železnica je 2015. godine podeljena na četiri akcionarska društva – Srbija Kargo, Infrastruktura železnice Srbije, Železnice Srbije i Srbija voz. Kako mediji prenose, tri od četiri akicionarska društva će do kraja godine otpustiti ukupno 1.240 radnika.

U pitanju su Srbija Kargo, Infrastruktura železnice Srbije i Železnice Srbije, dok se u Srbija vozu neće menjati broj zaposlenih. Trenutno u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zapslenih tako da će broj zaposlenih biti smanjen za više od 10%.

Srbija Kargo bi trebalo da napusti 776 zaposlenih, Infrastrukturu železnice Srbije 320, dok će Železnice Srbije napustiti 16 zaposlenih.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i sturktura zaposlenih ukslade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi komapanije racionalno poslovale.

Što se tiče otpremnine, u IŽS navode da će ona zavisiti od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne – 240 evra po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50% u zavisnosti od kategorije zaposlenog.

Izvor: Blic, E-kapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar