BEOGRAD DOBIJA FABRIKU ZA PRERADU OTPADNIH VODA

0

FABRIKA ZA PRERADU OTPADNIH VODA – Prema najavama gradskih čelnika, u toku sledeće nedelje u Vladi Republike Srbije bi trebao biti potpisan Sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. On bi trebao biti potpisan sa kineskom kompanijom China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Pomenuta fabrika bi trebalo da pokrije područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a nakon puštanja u rad trebala bi da smanji direktan izliv kanalizaciju u Dunav i Savu za oko 80 procenta. Prema najavama, fabrika bi takođe trebala pokupiti sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica – Železnik – Žarkovo – Banovo brdo – Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd – Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

Projekat izgradnje fabrike će biti realizovan u dve faze. Vrednost prve faze iznosi 271.700.000 evra, za čiju je realizaciju obezbeđen novac kroz međudržavni sporazum Srbije i Kine. Druga faza, koja još uvek nije ugovorena, podrazumeva dobijanje primarnog tretmana, odnosno izdvajanje mulja u primarnim taložnicima kao i sekundarnog tretmana, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima.

Izvor: E-kapija, Beoinfo

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar