PRE 47 GODINA OTVORENE SU 4 VELIKE SAOBRAĆAJNICE U BEOGRADU (FOTO)

0

Pre 47 godina, na današnji dan, dogodio se jedan od bitnijih događaja u istoriji modernog Beograda. U istom danu otvorene su 4 velike saobraćajnice u gradu: most Gazela, auto-put kroz Beograd, Mostarska petlja i Terzijski tunel.

Ovo je bila prava svečanost u gradu, a glavne ličnosti bili su predsednik SFRJ Josip Broz Tito i tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić. Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić prethodno su na Gazeli prisustvovali izvođenju testa opterećenja mosta. U tu svrhu poslužila je Jugoslovenska narodna armija, pa je veliki broj vojnih kamiona natovarenih šljunkom i vojnih transportera za balističke rakete istovremeno prelazilo most sa jedne na drugu stranu. Zanimljiv podatak jeste da je Gazela projektovana za 40.000 automobila dnevno, a poslednji podaci kažu da u toku dana pređe čak 165.000 vozila.

gazela-izgradnja

Most Gazela u izgradnji

Svečanost je zatim počela presecanjem vrpce na Mostarskoj petlji, a zatim se kolona auto-putem uputila do Terazijskog tunela preko Autokomande i Slavije.

mostarska petlja

Mostarska petlja

Terazijski tunel je danas jedan od najopterećenijih saobraćajnica u gradu, a ideja za izgradnju postojala je još od 1955. godine, kada je u nacrt za Gradsku kuću ucrtan i Terazijski tunel. Zgrada koja i danas postoji iznad tunela je nastala u periodu između 1957. i 1960. godine i morala je da se uklopi u planirani tunel. Godinama je iznad osnove ove zgrade postojao zatvoren zid, koji je čuvao prostor za buduću podzemnu građevinu.

terazijski-tunel

Terazijski tunel po otvaranju

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar