U ČAST MAKAVEJEVA – SVEČANA SALA KINOTEKE DOBIJA NOVI NAZIV

0

Na predlog direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, Upravni odbor te ustanove kulture je rešio da njihova svečana sala novog zdanja ponese ime Makavejev.

Srpski režiser i scenarista Dušan Makavejev rođen je u Beogradu 13. oktobra 1932. godine. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i jedan je od osnivača filmskog crnog talasa.

Bio je urednik mnogih listova kao što su Student, Književne novine i Danas, a imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968. godine.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena  u Puli, Luis Bunjelu u Kanu, Srebrni Hugo  u Čikagu, i  „Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

Makavejev je tokom svog stvaralaštva, pored ostalog, na najbolji način afirmisao korišćenje arhivske filmske građe i na taj način promovisao pionirske napore filmskih stvaralaca u našoj sredini.

Preminuo je 25. januara 2019. u jutarnjim satima u Beogradu.

U Muzeju Kinoteke će u ponedeljak, 28. januara biti prikazani “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (18h); i “W.R. Misterije organizma“ (20.30h), a za februar se priprema velika retrospektiva njegovih filmova.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar