U BEOGRADU SE OBELEŽAVA DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

0

Današnji dan je Dan sećanja na žrtve Holokausta, u spomen 22. aprila 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatvorenika logora smrti u Jasenovcu. Proboj je izvršila grupa od 600 logoraša, od kojih je preživelo svega 117.

U logoru u Jasenovcu tada se nalazilo još 460 zatvorenika, koji su bili previše stari ili fizički iscrpljeni da bi mogli da pokušaju bežanje. Istog dana, bez ikakve mogućnosti za dogovor među zatvorenicima ova dva logora, dogodio se proboj grupe od 40 zatvorenika u Kožari. Njih 11 je preživelo beg.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. U Beogradu će komemoracija biti održana kod Spomenika Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu.

Ceremoniji će prethoditi verski obred koji će obaviti rabin Isak Asiel. Centralnu državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Prisustvovaće i preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije,

Ceremoniji će prethoditi verski obred koji će obaviti rabin Isak Asiel, a ministar će, uz pune vojne i državne počasti, položiti venac i nakon toga će se obratiti prisutnima, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbiji, predstavnik Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, izaslanik predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije, gradonačelnik Grada Beograda, sa saradnicima, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar