U BEOGRADU OBJAVLJENA PRVA TVITER KNJIGA U SVETU

0

U Beogradu je objavljena prva Twitter knjiga u svetu i to i izdanju Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković. Radi se o štampanoj verziji naloga @1918nadSrbijom na pomenutoj društvenoj mreži koji je Univerzitetska biblioteka pokrenula radi obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Autor knjige i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević priredio je sećanje na 62.000 vojnika koji su pre 100 godina učestvovali u ratu. Tvitovi su razmišljanje i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta iz Timočke divizije Druge armije, a pisali su o događajima sa Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranje SHS-a.

Jedan od ciljeva je bio i promocija savremenog i originalnog načina upotrebe digitalne arhive, najveće pretraživane zbirke istorijske štampe u Srbiji, koja trenutno ima oko 600.000 strana i i dalje se uvećava.

Ovaj način pisanja o istoriji izazvao je samo pozitivne rekacije na Twitter-u, a knjiga je puna zanimljivih slika i događaja iz starih novinskih članaka. Jedan od primera je članak iz Vašingtona na Vidovdan 1918. godine kada je ćerka američkog predsednika glumila Srbiju okovanu lancima, a 100 ćerki najuglednijih vašingtonskih porodica je pevalo srpsku himnu i druge srpske pesme, dok se predsednikova ćerka nije oslobodila, čime je na simboličan način najavljeno oslobođenje Srbije koje se i dogodilo nekoliko meseci kasnije.
U planu je objavljivanje još dve knjige – jedna bazirana na tvitovima iz oktobra, odnosno o oslobađanju Srbije, a druga o tvitovima iz novembra gde se radi o stvaranju SHS-a.
izvor: Novosti

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar