BLACK FRIDAY – ŠTA JE SA ROBOM IZ INOSTRANSTVA?

0

Mnogi željno očekuju Black friday i upravo se tada odlučuju za kupivinu proizvoda iz inostranstva, zbog velikih popusta. Oni koji to mogu priuštiti odlaze i na šoping ture u evropske zemlje, jer se određene kupovine to zaista može isplatiti.

Iz Uprave carine navode da su spremni za povećan broj pošiljki, ali i pojačan promet putnika. Evo šta morate znati ako kupujete robu iz inostranstva:

Kupovina u inostranstvu

  • Bez uvoznih dažbina za robu u vrednosti do 100 evra
  • 10% carine i 20% PDV-a za robu čija vrednost ne prelazi 3.000 evra – ovo se može platiti u skraćenom postupku na samoj granici
  • U susednim zemljama u kojima kupujete možete tražiti povraćaj PDV-a
    • Potrebno je dodatno da se raspitate o pristupima povraćaja PDV-a (primera radi Mađarska i Austraija imaju različite)

Online kupovina u inostranstvu

  • 20% PDV-a za robu do 50 evra
  • 20% PDV-a i porez na robu veća od 50 evra – carinska stopa je 10% od utvrđene carinske osnovice
    • Carinska osnovica se utvrđuje na osnovu fakutre. Ako faktura nije priložena, može se dogoditi da se ne može utvridit da li je roba bila na popustu ili nije, te cena za osnovicu može biti veća.

POGLEDAJ JOŠ: ŠOPING ZONANa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar