50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

POZIV SVIM BEOGRAĐANIMA – SVRATITE DO SVRATIŠTA

0

Do sada ste već verovatno čuli za Svratište za decu. Nalazi se u Beogradu i to na dve lokacije – na Zvezdari i Novom Beogradu, a osnovni cilj usluga koje pruža jeste unapređenje kvaliteta života dece koja žive ili rade na ulici, starosti od 5 do 15 godina.

Pre nekoliko dana ekipa portala Beograd uživo obišla je skromnu družinu na Zvezdari, a u nastavku želimo da i ostale sugrađane bolje upoznamo sa konceptom ovih ustanova, kao i šta je to što im je uvek dobrodošlo i neophodno.

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

Svratište za decu 

Svratiste za decu je usluga koja postoji od 2007. godine i koja je namenjena iskljucivo deci koja zive i rade na ulicama Beograda. Svratiste je tokom poslednjih 12 godina radilo sa preko 1000 dece i mladih, a trenutno podrzava 370 decaka i devojcica uzrasta od 5 do 15 godina koja zive u situaciji ekstremnog siromastva i to skoro svi, u neformalnim naseljima.

Kada kažemo rad na ulici mislimo na prošnju, pranje šoferšajbni, prodaju sitnih predmeta kao što su papirne maramice ili cveće, sakupljanje sekundarnih sirovina… Ova deca rade na ulici zbog ekstremno loše ekonomske situacije u kojoj zive (nedostatak osnovnih uslova za zivot kao sto su struja i tekuća voda, često nemaju kupatilo i toalet pa teško obavljaju higijenske potrebe i sl.).

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

Deca koja koriste usluge Svratišta često su diskriminisana i izložena su razlicitim rizicima kao što su fizičke povrede koje mogu da nastanu, ali i mnogo ekstremnije – riziku od trgovine ljudima.

Centar za integraciju mladih, vodi dva Svratišta u Beogradu i to su jedina dva Svratišta koja funkcionišu prateći principe dobrovoljnosti u korišćenju usluge sto znači da decu niko ne upućuje u Svratište, već dolaze zato što Svratište doživljavaju kao svoje mesto u kom se osećaju bezbedno.

svratište-za-decu

foto: Beograd uživo

Korisnicima Svratišta su na raspolaganju redovni, nutritivno izbalansirani obroci, čista odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, a ono deci predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje psihosocijalni razvoj deteta. Korisnici mogu da učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Usluga se trenutno sprovodi na dve lokacije u Beogradu – Krfska 7a, opština Zvezdara i na Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145, opština Novi Beograd. Svratišta su otvorena radnim danima od 8 – 18h, a vikendom od 10 – 18h.

Šta je uvek potrebno?

Ljudi iz našeg najbližeg okruženja, zajedno sa našim skromnim timom portala Beograd uživo, prikupili su nešto od najpotrebnijih stvari koja su Svratištu uvek potrebna.

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

svratište-za-decu-beograd-zvezdara12

foto: Beograd uživo

U nastavku možete pogledati šta je to što je uvek dobrodošlo, a ovim putem bismo pozvali i ostale sugrađane, ljude dobre volje, pravna ili fizička lica, da isto to učine. 

  • Obuća – najbolje sezonska, za decu od 5 do 15 godina.
  • Odeća – takođe sezonska, zimi su najpotrebnije tople jakne, za decu od 5 do 15 godina.
  • Donji veš
  • Čarape
  • Sredstva za ličnu higijenu – sapuni, šamponi, paste i četkice za zube, višenamenske kreme, dezodoransi, šamponi protiv vašaka.
  • Sredstva za higijenu i održavanje prostora – domestos, asepsol, alkohol, papirna galanterija, kese za smeće.
  • Školski pribor i školski rančevi
  • Udžbenici za predškolsko i osnovnu školu
  • Slatkiši i slane grickalice
  • Igračke – sve osim plišanih jer nisu u mogućnosti da se adekvatno održavaju.
svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

Program obrazovanja

Program obrazovanja ima za cilj da ranim uključivanjem u obrazovanje, prevenira boravak dece na ulici. Deca koja su uključena u Program obrazovanja žive u neformalnim naseljima i u najvećem broju slučajeva, suočavaju se sa ekstremnim materijalnim siromaštvom, izložena su diskrminaciji i isključena su iz redovnih tokova i sistema podrške u zajednici.

Program obrazovanja organizuje dnevnu podršku predškolcima i prvacima iz neformalih naselja u redovnom pohađanju pripremno predškolskog programa, odnosno savladavanju školskog gradiva u prvom razredu.

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

Program angažuje multidisciplinarni stručni tim koji pruža podršku porodicama i deci prilikom ostvarivanja prava. Takođe, Program obrazovanja “angažuje zajednicu” što uključivanjem volontera – sugrađana i sugrađanki u terenski tim Programa, što uključivanjem institucija zdravstvene, socijalne zaštite i obrazovnog sistema, kao i organa lokalne samouprave i korporativnog sektora u Mrežu podrške za decu iz neformalnih naselja.

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

svratište-za-decu-beograd-zvezdara

foto: Beograd uživo

Program pruža podršku deci tokom cele nedelje, te postoje mogućnosti za volontersko uključivanje ili obavljanje stručne prakse unutar Programa i tokom vikenda.

Program se realizuje od 2010. godine i do sada podršku je dobilo preko 300 dece iz neformalnih naselja.

SOCIJALNO PREDUZEĆE-KAFE BAR 16

Imajući u vidu probleme kojima su deca koja žive ili rade na ulici svakodnevno izložena, naš prioritet u radu je sveobuhvatna, jasna i planirana intervencija kao jedini način da istovremeno pružimo zaštitu i što je još važnije, preventivno utičemo na dalji razvoj problema.

Nakon što napune 15 godina deca ostaju bez mogućnosti korišćenja usluge Svratište i oslanjaju se isključivo na podršku koju im stručni terenski tim pruža. Mnogobrojni problemi sa kojima su se ranije suočavali ostaju a jedan od najdominantnijih je otežan nastavak obrazovanja a samim tim i pristup  tržištu rada. Iz tog razloga doneta je odluka o pokretanju socijalnog preduzeća kako bi pružili podršku  bivšim korisnicima Svratišta koji i formalno pravno mogu biti zaposleni-mladima koji su usled nekontinuirane podrške napustili školu a koji nisu u mogućnosti da nađu zaposlenje.

Ideja za otvaranje socijalnog preduzeća – KAFE BARA 16 (“Šesnaest”) potekla je i iz toga što samom svojom delatnošću kafić može biti održiv, a mladima pruža mogućnost socijalne inkluzije, interakcije sa većinskom populacijom, veliko tržište za zaposlenje i van kafića, umrežavanje sa bliskim partnerima poput drugih socijalnih preduzeća, nevladinih organizacija, donatorskom zajednicom, kompanijama i pojedincima.

Socijalno preduzeće, KAFE BAR 16, se bavi potrebama ciljne grupe kroz pružanje stručnog usavršavanja i kvalifikacija, radnog iskustva i aktivne podrške kako bi se olakšao pristup širem tržištu rada, premošćujući postojeći jaz u podršci ciljnoj grupi. Korisnicima programa su obezbeđeni obuka i mentorstvo od strane iskusnog menadžmenta kafića tokom njihovog rada, a biće podržani da steknu kvalifikaciju za barmene. Takođe, korisnicima će biti pružena pomoć u pripremi CV-a, uz pismo preporuke i podrška za pronalaženje posla (partnerski kafei, barovi, restorani, hoteli i sl.).  Na taj način će kafić delovati kao održiva „odskočna daska“ za korisnike – ka formalnom zaposlenju.

Aktuelni donatori su Secours populaire français, LDS Charities, CWS Global, H. Stepic CEE Charity.

Zahvaljujemo se još jednom ljudima iz Krfske 17, kao i deci koja su nas srdačno dočekala i ulepšala nam dan. 

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar