OTVARA SE IZLOŽBA „BAROKNI BEOGRAD – PREOBRAŽAJI 1717 – 1739“ U KONAKU KNEGINJE LJUBICE

0

U sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice od danas 15. aprila biće otvorena izložba „Barokni Beograd – preobražaji 1717-1739“.

Posetioci će moći da vide planove i projekte izgradnje Beograda iz Bečkih arhiva, predmete koji ilustruju naoružanje, odevanje, ishranu, pobožnost, ali i svakodnevicu i dokolicu austrijskog vojnika i žitelja grada.

Posle dolaska Austrijske monarhije, Beograd su naselili žitelji Evrope koji su se uselili u prazne turske kuće, džamije pretvorili u crkve i kapele i današnji Dorćol podelili na blokove sa pravilnim ulicama i nizom zgrada baroknih fasada.

Beogradsku  tvrđavu  su preuredili u modernu utvrdu sa dekorativnim baroknim kapijama i inovativnim zdanjima kao što su Veliki „rimski“ bunar i Velika barutana a podignute su palate, kasarne, bolnica, apoteke, pivara, solana, manastiri i škole. Na suprotnoj strani, padini koja se od Knez Mihailove ulice spuštala ka Savi živeli su Srbi okupljeni oko Saborne crkve i svoje mitropolije.

Autori izložbe su viši kustos Muzeja grada beograd Nika Strugar Bevc i naučni savetnik Arheološkog instituta Vesna Bikić.

Izložba će trajati do 4. juna, a adresa je Kneza Sime Markovića 8. Cena ulaznice je 200 dinara, radno vreme je: utorkom, sredom, četvrtkom i subotom od 10h do 17h, petkom od 10h do 18h, a nedeljom od 10h do 14h.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar