ZAŠTO JE VOGUE PISAO O HRAMU SVETOG SAVE?

0

Po dolasku u Beograd, na vrhu Vračara kao pravi gradski dragulj pojavljuje se Hram Svetog Save – ovom rečenicom počinje tekst na portalu čuvenog magazina Vogue. Novinarka Elspet Velten, autorka ovog teksta, objašnjava ovim tekstom svim čitaocima zašto je Hram Svetog Save istočnoevropska Sagrada Familia, kako i sam naslov kaže – Why This Serbian Temple Is Eastern Europe’s Sagrada Família. 

Autorka je naš hram uporedila sa zaštitinim znakom Barselone jer su obe građevine još uvek nezavršene, a drugi razlog je što su izgradnju i sređivanje ovih objekata više puta prekidali politika i ratovi.

Dalje u tekstu ona navodi nešto više o istoriji Hrama Svetog Save, kada se počelo sa izgradnjom, o Svetom Savi, kako je zbog politike i rata izgradnja hrama prekidana više puta i više puta započinjana, kako bi danas izgledao ovako kako izgleda.

U nastavku teksta, opisana je unutrašnjost hrama, koja iako još uvek nezavršena, svakako ostavlja snažan utisak na sve posetioce. Pažljivo su opisani materijali, freske, murali, podovi, do najsitnijih detalja. Na kraju, autorka navodi kako će Hram Svetog Save verovatno i prestići svog španskog kolegu, jer se završetak radova očekuje u prvoj trećini 21. veka.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar