VIRTUELNA IZLOŽBA PET VAN GOGOVIH SUNCOKRETA

0

Večeras će po prvi put na jednom mestu moći da se vidi pet slika Suncokreta Vinsenta van Goga, na virtuelnoj izložbi.

Izložba će se organizovati kao Facebook live događaj, a svima koji se budu priključili kustosi pet muzeja vlasnika slika održaće 15-minutnu prezentaciju: iz Nacionalne galerije (London), Nove pinakoteke (Minhen), Umetničkog muzeja Filadelfije, Van Gogovog muzeja (Amsterdam) i Muzeja Sompo (Tokio).

Događaj počinje prezentacijom iz Londona u 18:50h po srpskom vremenu, a završiće se govorom kustosa iz Tokija u 20:10h. Facebook live možete pratiti na stranici National gallery.

Od kada ih je Vinsentova snaja početkom 20. veka raspodelila na različite strane, ovih pet slika suncokreta nikada više nisu bile izložene zajedno. Neke od njih veoma retko odlaze na turneju, dok se druge uopšte ne pozajmljuju, što zbog razloga konzervacije, što zbog značaja za muzeje. Iz tog razloga, ove slike se verovatno nikada neće naći na istom mestu, u istoj prostoriji i ovo je prvi put da se muzeji sveta ujedine u organizaciji jednog događaja na društvenom mediju.

U ovoj virtuelnoj izložbi nedostajaće dve slike suncokreta nastale u Arlu. Tri suncokreta, prva iz letnje serije nastala 1888. godine, čuva se u privatnoj kolekciji i poslednji put izlagana je 1948. godine u Umetničkom muzeju u Klivendu. Šest suncokreta je uništeno u Japanu, prilikom američnog bombardovanja 1945. godine.

Na ovoj izložbi obratiće se i praunuk Vinsentovog brata Tea, Vilem van Gog.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar