STIŽE I 6G MREŽA?

0

6G MREŽA – Nakon burnih reakcija društva na uvođenje 5G mreže, najavljuje se testiranje i 6G mreže. Kompanija Huawei je u Kini krajem novembra 2019. godine prva na svetu počela razvoj ove mreže, a najavljen je i početak testiranja iste.

Stručnjaci kineske kompanije Xiaomi ti trenutno rade na proučavanju tehnologija koje će činiti osnovu 6G mreže i dodaju da za novu mrežu nisu dovoljne samo bazne stanice i sateliti, već da je neophodna podrška terminala iz svih mesta. Iz ove kompanije dodaju i da su pandemija virusa korona i veliki broj pristalica teorija zavere negativno uticali na razvoj 5G mreže, ali da će ipak nastaviti da proizvode pametne telefone koji podržavaju mrežu pete generacije i razvijaju ovu sferu.

Vlada u Japanu donela je početkom godine odluku da za 10 godina sve radi na 6G mreži. Prema rečima naših IT stručnjaka, u 6G mreži će film od dva i po sata moći da se preuzme za manje od jedne sekunde, mada ovo neće biti najbitinija stvar kod ove mreže. Dugoročni planovi su mnogo veća automatizacija, zbog čega je neophodna ovakva mreža, odnosno kašnjenje podataka bi trebalo da se svede na minimum. Kod 5G mreže radi se o jednoj milisekundi, dok se sa 6G predviđa kašnjenje od jedne mikrosekunde.

Na pitanje gde je Srbija u ovom procesu, naši stručnjaci odgovorili su za Biznis Telegraf da su u pitanju veliki, složeni sistemi koji zahtevaju istraživanje, razvoj, regulativu kao i da je poenta da 5G i 6G imaju potencijal da ulaze kao informaciono-komunikacione tehnologije u sve segmente društva. Tačan datum odnosno godina početka uvođenja ove mreže međutim nisu poznati.

NOVINA U RAZMENI VIBER PORUKA

JOŠ JEDNA DRUŠTVENA MREŽA UKLANJA SVE OBJAVE PROTIV 5G MREŽE

Izvor: Mondo, Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar