PREDSTAVA „PETRIJIN VENAC“ OSVOJILA PRVU NAGRADU NA REGIONALNOM TAKMIČENJU

0

U takmičarskom programu 34. Gavelinih večeri u Zagrebu učestvovalo je deset predstava iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Splita, Varaždina, Sarajeva i Maribora.

Predstava Petrijin venac u režiji Bobana Skerlića i produkciji pozorišta Atelje 212 osvojila je prvo mesto. U nastavku je obrazloženje žirija koji je radio u sastavu Biserka Ipša, glumica (predsednica žirija), Anica Tomić, rediteljka i Gea Vlahović, pozorišna kritičarka:

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi „PETRIJIN VENAC“ Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i produkciji Atelje 212

Nagradu 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini dodjeljujemo izvanredno atmosferičnoj kazališnoj rekreaciji romana Dragoslava Mihailovića, koja arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni, u kompleksnoj predstavi čija burna intimistička interpretacija klasika srpske književnosti snažno iskoračuje iz uobičajenog repertoarnog kazališnog mainstreama. U dramaturško-redateljskom rješenju Mile Mašović-Nikolić i Bobana Skerlića, jednu ženu i njezinu tragičnu sudbinu u neprekidnoj interakciji pletu tri glumice – Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović – čineći moćan troglas ženskoga identiteta „koji je preživio sve“. Estetikom glumačke suigre, oslanjanjem na poetsku začudnost u scenskoj interpretaciji i sugestivnom dinamikom teatarske cjeline, predstava „Petrijin venac“ Ateljea 212 predstavlja odličan primjer visokog repertoarnog kazališta koje zaslužuje nagradu 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini.

Gavella dodela nagrade: Milica Mihajlović, Dražen Ferenčina direktor, Biserka Ipša glumica; foto: Atelje 212

 

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar