POLAZAK U OSNOVNU ŠKOLU – DESET OSNOVNIH PRAVILA ZA RODITELJE

0

Prvi septembar je sve bliži, a ukoliko vaš mališan kreće u prvi razred osnovne škole, verovatno već uveliko razmišljate o svim tim promenama koje vas očekuju u narednom periodu. Ponekad roditelji imaju veću tremu od samih đaka prvaka, a kako da uspešno pripremite mališana za školu i prevaziđete ovaj period, pomoći će vam sledećih 10 pravila:

POSTEPENOST

Iako je osnovna škola prelazak u potpuno novi svet, ova promena se dešava postepeno, a ne naglo, kako većina roditelja očekuje. Ostavite dovoljno vremena i sebi i detetu da se adaptirate na novonastalu situaciju. Potpuno novi ritam dana, nove obaveze i okruženje – važni su elementi adaptacije na školu. Kako pedagozi navode, u pitanju je velika promena, da treba da protekne ceo prvi razred da bi se moglo reći da je period adaptacije završen.

ZAHTEVI

Nemojte u startu zahtevati puno od vašeg đaka prvaka. Bitno je znati da nije vaš zadatak da ga usmeravate da sedi mirno u klupi, da sluša učiteljicu ili da ne ustaje na sred časa. Dete će ovo ponašanje naučiti na osnovu stava koji zauzme učitelj ili učiteljica, kao i na osnovu toga kako se ponašaju druga deca.

ULEPŠAVANJE ŠKOLE?

Važno je da vašem detetu školu predstavite na realan način. Trebalo bi izbegavati rečenica poput U školi ćeš imati puno novih drugara, biće ti divno.. ali bi takođe trebalo izbegavati rečenice koje pokazuju drugu krajnost – Tebi je lako, Sada treba samo da učiš… Vašem detetu možete reći da škola jeste mesto gde će steći mnogo novih drugova, da će neka od tih prijateljstava možda trajati ceo život, zatim da će doživeti dosta lepih iskustava, ali i da škola podrazumeva određene obaveze, koje možda neće toliko voleti.

PODRŠKA

Iako mnogi roditelji smatraju da se podrazumeva, bitno je detetu jasno i glasno ponuditi podršku. Na ovaj način, učvrstićete njegovo samopouzdanje, koje mu je veoma potrebno u periodu adaptacije na novo okruženje.

OPISMENJAVANJE

Kada deca polaze u prvi razred osnovne škole, uglavnom već imaju određeni nivo znanja iz čitanja i pisanja koje im može olakšati prve dane. Ipak, opismenjavanje se odvija u školi, a ne u vrtiću ili predškolskoj ustanovi. Postoji mogućnost usvojene pogrešne tehnike pisanja, pa će učiteljima biti potreban određen period da isprave greške u čitanju i pisanju, što može dovesti do frustracije vašeg deteta koje je naviklo da neke stvari radi na drugi način.

PRVI DANI

Prvi talas adaptacije na osnovnu škole potrajaće oko 2 do 3 nedelje. Važno je da u ovom periodu ispratite emotivna stanja kroz koje će vaše dete prolaziti. Budite što više uz njega, praktikujte vaše porodične rituale i pokušajte da učinite zajedničko vreme što kvalitetnijim. U početku vi vodite i vraćajte dete iz škole, a tek kada se navikne, u dolaske i odlaske možete ukljčiti bake, deke i bebisiterke.

AKTIVNOSTI VAN ŠKOLE

Ukoliko je vaše dete pre osnovne škole imalo neku aktivnost, u redu je da je zadrži i nakon polaska u školu, ali nije preporučljivo da se detetu nameće još neka dodatna promena ili obaveza. Savet je da se sačkea sledeći razred, pa u dogovoru sa detetom, doneti odluku o nekoj novoj aktivnosti.

SAMOSTALNOST

Kada su u pitanju domaći zadaci koje će dete donositi iz škole, važno je da ih obavlja samostalno. Vaše zaduženje je da iste kontrolišete, kao i školske obaveze, ali ne smete ih raditi umesto deteta. Bitno je da vaš đak prvak od početka stvori radne navike u čemu mu možete pomoći tako što ćete napraviti odgovarajuću organizaciju dana. Naučite ga pravilima uspešnog učenja i omogućite mu odgovarajuće uslove za rad kao što su zasebna soba i li njegov radni kutak. Još neki od uslova uspešnog učenja su i pažljivo čitanje teksta, učenje sa razumevanjem i ponavljanje naglas.

RAZGOVOR

Mnogi roditelji greše postavljajući deci pitanja Kako je bilo u školi? Šta ste radili danas? na koja dobijaju uopštene odgovore poput Dobro, ništa… Da biste izbegli ovu situaciju, detetu postavljajte konkretna pitanja. Neka od njih mogu biti Koji čas je danas bio najlošiji? Koji čas je bio najbolji? Šta je najzanimljivije što si danas od učiteljice čuo? Sa kime si bio na velikom odmoru?… Može se desiti da vaše dete bude zatečeno ovim pitanjima, ali ukoliko malo sačekate ili insistirate, stvoriće navike da vam sam prepričava i deli događaje iz škole.

I UČENIK JE DETE

Vi, ali i ljudi iz vašeg okruženja govoriće vašem detetu kako je sada dobilo novu ulogu i da je sada učenik. Iako je dobilo novu ulogu, učenik je i dalje vaše dete, odnosno kod njega neće odjednom nestati potreba za igranjem, niti za roditeljskom pažnjom. Ukoliko na primer, u školi ne pokaže sjajno ponašanje ili ne dobija uvek najviše ocene, umesto kritike, trebalo bi potražiti uzrok kako biste sve neželjene pojave iz korena promenili.

Izvor: Yumama, Jelena Holcer, predagog

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar