POČINJE MANIFESTACIJA „MUZEJI SRBIJE 10 DANA OD 10 DO 10“

0

Danas počinje i u subotu se završava manifestacija Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10″ u kojoj skoro sto muzeja, galerija i drugih izložbenih prostora iz 40 gradova Srbije otvara svoja vrata besplatno za sve posetioce. S obzirom na to da je radno vreme od jutra do večeri, poseta je dostupna skoro svima.

Mi ćemo ovu temu ispratiti svakog dana, a u nastavku pogledajte program za danas:

Narodni muzej Srbije – Muzej Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21

18h –  Predavanje Vuk pred slikarskim štafelaje
Kustos Narodnog muzeja, Petar Petrović, govoriće o portretima Vuka Karadžića izloženim u Muzeju Vuka i Dositeja. Govoriće se o Vukovoj pojavi, o tome na koji način je on bio viđen i predstavljan decenijama od strane raznih umetnika.

Galerija Doma Vojske Srbije (Medija centar „Odbrana“), Braće Jugovića 19

Do 31. maja u Velika galerija biće izložba Omaž Milanu Komneniću
U znak sećanja na preminulog pesnika, književnika, prevodioca, esejistu i likovnog kritičara Milana Komnenića biće predstavljeno 17 slikara koji su obeležili likovnu svenu druge polovine XX veka, a koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja: Petar Lubarda, Vojo Stanić, Ljuba Popović, Dado Đurić, Todor Stevanović, Ljubomir Janković Jale, Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Ksenija Divjak, Miro Glavurtić, Ljubica Mrkalj, Raša Trkulja, Stanko Zečević, Branislav Marković, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Dragan Vuk Račić.

Etnografski muzej, Studentski tr 13

Izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji. Autor: Bratislava Idvorean-Stefanović,  Muzej grada Novog Sada
Izložba će prikazati pojedine arhaizme iz tekstalnih formi koji su danas uglavnom nepoznanica. Izložene muzealije predstavljene su u odgovarajućem sadržajnom i hronološkom kontekstu arhivskih fotografija; stoga ovo može biti prilika da se sagleda niz anahronih prizora sa muzealijama (iz sredine 19. i prvih decenija 20. veka).

Istorijski muzej Srbije – Konak kneza Miloša u Topčideru, Bulevar patrijarha Pavla br.2
Ovde će posetioci može da vide stalnu postavku Istorijskog muzeja pod nazivom Miloš Obrenović – dinastija, istorija, mit koja je posvećena tvorcu moderne srpske države knezu Milošu. Pored stalne postavke biće prezentovana i izložba Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša, a na spratu Konaka posetioci mogu da vide i izložbu Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića br. 11
Do sada neizlagana arhivska građa, fotografije i artefekti na izložbi Multimedijalna interaktivna izložba Srbija 1915–1916, prikazaće stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije. Pored toga, stalna postavka biće izložba Zaostavština Olje Ivanjicki koja predstavlja do sada najobimini presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaranja. Na izložbi su predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad.

Muzej Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda), Kralja Milana 21
U ovom periodu posetioci će moći da posete stalnu postavku muzeja, delimičko rekonstruisan bečki slikarski atelje sa delovima stilskog nameštaja. Pored toga, predstavljen je slikarski pribor, lična dokumenta, diplome, medalje, beleške i sećanja umetnika, kao i deo prepiske i fototeka većina radova. Kolekcija predstavlja izuzetan fond od 211 dela Paje Jovanovića stvaranih tokom više decenija XIX i XX veka, dok sam legat broji ukupno 657 predmeta. Radno vreme muzeja će jedino u nedelju biti kraće, do 14h.

Prirodnjački muzej, Njegoševa 51
Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5

13h – otvaranje izložbe Meteoriti – glasnici svemira
Autor izložbe – Aleksandar Luković, kustos mineralog. Izložbu će otvoriti akademik Vidojko Jović.
Meteoriti su deo Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja, njegovi najstariji i među najvrednijim eksponatima. U okviru izložbe Muzeja publika će imati priliku da vidi neke od naših najpoznatijih meteorita koji su u proteklom veku pali na tlo Srbije: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski. Pored meteorita sa područja Srbije, posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa meteoritima sa svetski poznatih lokacija kao što su: Canyon Diablo, Mundrabilla, Henbury itd.

Prodajna galerija “Beograd”, Kosančićev venac 19

Do 22. maja od 9h do 19h – izložba Bdenje
U svojim najnovijim radovima i izložbi pod radnim nazivom Bdenje Kristine Narvida (1977) autorka istražuje sopstvenu unutrašnju realnost, područja potisnutih osećanja i doživljaja, ona koje podležu ograničenjima neminovnim u svim egzistencijalnim stanjima.

Od 16h do 22h biće organizovana poseta stalnoj izložbi “Kuća slikara” u hodnicima zgrade na Kosančićevom vencu 19,  u saradnji sa Fondom Olge Olje Ivanjicki.

PTT Muzej, Majke Jevrosime 13

stručno vođenje do 20. maja u 17h kroz stalnu postavku Tačka spajanja
Cilj postavke je praćenje istorije i razvoja Srbije kao države i razvoj društvenog života u zemlji. Kroz istoriju poštanskog saobraćaja, pregled predmeta koji su korišćeni, načini transporta poštanskih pošiljaka, zakona koji su donošeni, upotreba različitih telekomunikacionih aparata,  uvođenja novih poštanskih tehnologija, može se pratiti na koji način, koliko brzo i sa kolikim uspehom se Pošta uključivala u evropske i svetske tokove.

Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18

dve izložbe: Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU i Srbija, rat i plakat
Prva izložba predstavlja poklon koji je Muzej primenjene umetnosti primio početkom godine – 25 plakata proslavljenog američkog grafičkog dizajnera Miltona Glejzera dizajniranih u periodu od 1966. do 2016. godine. Potpisani plakati su lični izbor autora, a u Srbiji ih doneo Mirko Ilić, takođe poznati svetski dizajner. Druga izložba Srbija, rat i plakat predstavlja promotivne kampanje „Pomozite Srbiju…“ koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama. Tri najznačajnija plakata iz tri savezničke zemlje uradili su Malvina Hofman za SAD, Teofil Steinlen za Francusku i Sampson Černov za Veliku Britaniju. Svo troje autora bili su veoma vezani za našu zemlju i radili su i druge radove inspirisani Srbijom, crteže i fotografije.

Muzej Jugoslavije, Botićeva 6

Izložba Jugo moja Jugo – gastarbajterske priče čija su tema jugoslovenski radnici na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

Kuća kralja Petra I, Vase Pelagića 40

U Kući kralja Petra I stalna postavka čiju osnovu čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića. Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Pored toga, u okviru manifestacije biće i sledeći program:
Izložba grupe umetnika „Kovačački karavan“
Izložba „Dani grčke kulture Grka u Srbiji“
Izložba fotografija „U susret Ruskom caru – Romanovi carsko služenje“

Jevrejski istorijski muzej, Kralja Petra 71A, prvi sprat

od 9h do 14h stalna izložba
Izložba će govoriti o glavnim aspektima istorije, kulture i načina života Jevreja na teritoriji svih bivših jugoslovenskih država..

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.