POČINJE FESTIVAL KROKODIL

0

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) je književni festival koji na veoma originalan način predstavlja književnost regiona. Od svog osnivanja 2009. godine, festival je postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu, a do sada je održano osam letnjih i dvanaest gostujućih festivala u sedam evropskih zemanja.

Ovogodišnji festival pod nazivom Pripitomiti temu trajaće od danas do nedelje, a ulaz na sve događaje je besplatan. Dnevni-debatni program održavaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21), dok će večernji program biti na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6).

Večernji progradm danas i sutra počinje u 20h, dok će debatni program sutra početi u 16h, a u nedelju u 19h.

Na ovogodišnjem KROKODIL festivalu predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, češki reditelj Lordan Zafirović, reditelj Srđan Karanović. Predstaviće se i spisateljica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, koja je ove godine dobila Vitalovu nagradu za književno delo Ravnoteža.

Iz svojih dela čitaće Slobodan Šnajder (Doba mjedi), Ivan Ivanji (Moj lepi život u paklu), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Lamija Begagić (U zoni), Zoran Ferić (Na osami pored mora).

U okviru festivala biće predstavljena monografija Ogledala Lune kojom će se ovoj muzičkoj grupi dati zaslužen položaj kao jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. O knjizi će govoriti Slobodan Tišma, Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić. Aleksandar Zograf predstaviće Mala otkrića, najnoviju zbirku kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karatker, a i ove godine biće tu Hemofarm fondacija sa projektom Najvažniji poziv u životu. Svi posetioci festivala moći će da postanu vlasnici donorskih kartica.

 

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.